.

Elektroprivredama u FBiH predstoji neizvjestan period poslovanja

22 Siječanj 2016

Elektroprivrede u Federaciji BiH dostigle su maksimum što se tiče korištenja postojećih kapaciteta i predstoji im neizvjestan period poslovanja, rečeno je juče na tematskoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH posvećenoj elektroenergetskom sektoru.

 

 

BiH je energetski nezavisna država i takvo stanje moramo zadržati. No, period pred nama donosi slobodno tržište i nove probleme.

Iz elektroprivreda HZHB i BiH su poručili da su dostigli maksimum što se tiče korištenja postojećih kapaciteta, te da predstoji neizvjestan period poslovanja ukoliko ne dođe do rasta prodajnih cijena.

"Cijela priča se svodi na tri ključne stvari - konkuretnost, otvaranje tržišta i borbu za kupce", tvrdi Drago Bago, v.d. direktor za razvoj u Elektroprivredi HZHB.

Izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu u Elektroprivredi BiH Emir Aganović smatra kako je potrebno imati investicioni potencijal da bi se to imalo.

"Ne možemo 10 milijardi potrošiti putem kredita. Moramo imati dovoljno sredstava i dobiti", navodi on.

Stav SDP-a je da bi se dvije Elektroprivrede trebale ujediniti, te da je ustavna struktura najveći hendikep u upravljanju elektroenergetskim sistemima.

"Moramo na državnom nivou imati strategiju koja će jasno rokovima definirati ulogu svih elektroenergetskih subjekata, sa onim šta su ciljevi u narednih 20 godina", kazao je Aner Žuljević, delegat u Domu naroda parlamenta FBiH.

Zakone je potrebno uobličiti prema europskim standardima, unaprijediti tehnologiju kojom raspolažu elektroprivrede kako bi bile konkurentnije na tržištu. No, prije svega potrebno je mnogo više uložiti u rudnike. Iz SDA poručuju da su u rudnike uloženi milijuni, a stanje gore nego ikada.

"Očigledno je da smo uložili 130 milijuna iz Elektroprivrede i da smo iz budžeta uložili stotine milijuna, a da nismo dostigli cilj", podsjeća delegat Rasim Dostović.

Dodatnu zaradu bismo mogli imati da više koristimo solarnu energiju, investitori su zainteresovani da ulože sredstva, poručuju iz koalicije HNS.

Delegat Đuro Prkačin ističe da su sve kvote za solarne elektrane popunjene te da bi Vlada trebala da ih preispita.

Nismo bez šansi, ali moramo pametno iskoristiti svoje resurse, poručio je na sjednici premijer Federacije Fadil Novalić.

Naglasio je da ukupan investijski potencijal u Federaciji iznosi oko 11 milijardi maraka, što može poslužiti ekonomskom rastu.

Na sjednici je usvojeno nekoliko zaključaka radi osiguranja skladnog rada, dugoročnog održivog razvoja elektroenergetskog sektora, između ostalog da će Dom naroda dati prioritet razmatranju svih strateških dokumenata Vlade FBiH vezanih za elektroenergetski sektor FBiH, posebno program prestrukturiranja tog sektora.

Zaduženi su Vlada i resorna ministarstva da analiziraju i upute u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune svih propisa kojim se reguliraju oblasti registriranja, davanja odobrenja, proizvodnje i prodaje električne energije, s ciljem smanjenja administrativnih prepreka u cijelom procesu i stvaranja povoljnijeg okruženja za nove investicije u elektroenergetski sektor. /indikator.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa