.

U FBiH u 2020. obvezan udio energije iz obnovljivih izvora 8,44 posto

17 Prosinac 2019

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na redovitoj sjednici održanoj u petak odlučila je da postotak obvznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije za 2020. godinu iznosi 8,44 posto.

Navedeni udio su obvezni preuzeti svi opskrbljivači koji opskrbljuju krajnje kupce u Federaciji BiH i kvalificirani kupci koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe za 2020. godinu, priopćeno je u ponedjeljak iz FERK-a.

 

Na sjednici je FERK izdao osam dozvola za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva BIOENERGI d.o.o. Vitez, EBH d.o.o. Sarajevo, Antonio Commerce d.o.o. Mostar, OIL-AC d.o.o. Mostar, KAMEN STIL D.O.O. TEŠANJ, BL COMMERCE d.o.o. Sarajevo, BV SUNCE d.o.o. iz Stoca i LOWRE d.o.o. Međugorje Čitluk.

Dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE izdana je podnositelju zahtjeva KOMING d.o.o. Kakanj.

Javnom poduzeću Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar izdane su dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole I. i II. reda, dok je u postupak opće rasprave upućen Nacrt dozvole za rad za distribuciju električne energije.

Gospodarskom društvu ICT d.o.o. iz Širokog Brijega izdana je Dozvola za opskrbu električnom energijom – dozvola II. reda.

Na sjednici je FERK izdao dvije dozvole za PAPIĆ d.o.o. TOMISLAVGRAD, i to: Dozvolu za rad (licenciju) za trgovanje LPG-om i Dozvolu za rad (licenciju) za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

FERK je donio i dva rješenja o obvezi plaćanja regulatorne naknade za imatelje dozvola ESPRO d.o.o. Donji Vakuf i BINGO d.o.o. Tuzla.

U postupak opće rasprave upućeni su još i Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva ANAREA d.o.o. Gračanica i ECO ENERGY d.o.o. Gračanica, te Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om za BTG d.o.o. TOMISLAVGRAD.

Donesena je Odluka o privremenoj regulatornoj naknadi za imatelje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti i imatelja dozvola za rad Operatora za OIEiEK za 2020. godinu. Ovom odlukom se utvrđuje visina, način i dinamika plaćanja privremene regulatorne naknade za imatelje dozvola.

FERK je donio i tri rješenja po žalbama na akte koje su donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, navodi se u priopćenju.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa