Ispiši ovu stranicu

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne otvoreno u Vitezu bh. premijerom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića"

05 Svibanj 2018

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" sinoć je svečano otvoreno u Vitezu promocijama knjiga Tihomira Dujmovića i predstavom "Tko je ubio Zvonka Bušića" nastaloj prema Dujmovićevim tekstovima, a u režiji Roberta Kurbaše koji uz Luciju Dujmović, donosi portret Zvonka i Jullien Bušić i jednom od najvećih događaja u povijesti hrvatskog naroda.

Veliku priču o Bušiću na pozornicu Hrvatskog doma u Vitezu u predstavi "Tko je ubio Zvonka Bušića" donijeli su Robert Kurbaša, proslavljeni hrvatski glumac i mlada nada glumišta, Lucija Dujmović. Predstava nastala prema tekstovima Tihomira Dujmovića, hrvatskog novinara i publicista, premijerno je u BiH izvedena u Vitezu čime je otvoren festivalski program petog izdanja Hrvatskog proljeća Središnje Bosne.

U večeri posvećenoj Bušićima, Zvonku i Jullien, Dujmović je publici predstavio i dvije knjige: Tko je ubio Zvonka Bušića i Hrvatske novinarske tragedije 1941.-1995. godina i uvodnim izlaganjem 'uveo' publiku u teatarsku adaptaciju jedne od velikih priča i događanja iz povijesti hrvatskog naroda. Dujmović je podsjetio na niz činjenica i ekskluzivnih podataka i informacija koje su sustavno prešućivane, manipulirane i na bilo koji način fabricirane.

"Dobar dio putnika na sudu je svjedočio u Bušićevu korist, a rečenica koja bi trebala biti zapisana u svim redakcijama hrvatskih medija, a izrekao ju je sudac koji je osudio Bušića glasila je:'Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom'", naglasio je Dujmović. Bušić je krajem šezdesetih godina otišao iz Hrvatske i kao emigrant u Europi upoznao buduću suprugu Julienne. Jedini zahtjev kojeg je Zvonko Bušić u otmici zrakoplova postavio bila je objava Deklaracije o položaju Hrvatske u Jugoslaviji u svjetskim medijima čiji je autor bio njegov daljnji rođak, Bruno Bušić.

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ovom je predstavom nastavilo priču o "Bušićima u Središnjoj Bosni" koja je započela prije tri godina kada je Jullien Bušić u Vitezu promovirala svoje romane.

Festivalski program petog po redu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne otvorio je Boris Marjanović, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je istaknuo kako Hrvatsko proljeće već petu godinu ispunjava svoju festivalsku misiju i povezuje kroz kulturne sadržaje Hrvate u BiH i Hrvatskoj.

"Afirmacija mladih umjetnika iz Središnje Bosne, povezivanje i promocija kulturnih institucija i programa, od Središnje Bosne, Hercegovine, Posavine, Hrvatske, brojni sadržaji koje smo do sada imali priliku ugostiti i povezivanje dviju županija Središnje Bosne i Zeničko-dobojske, vrijednost je ovog projekta", kazao je Marjanović u prigodnom govoru otvorenja festivalskog programa.

Nakon Viteza, program se nastavlja u subotu, 5. svibnja u Gornjem Vakufu/ Uskoplju gdje će u Domu kulture također biti predstavljena priča o Bušićima, promocijom Dujmovićevih knjiga i izvedbom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića".

Organizator Hrvatskog proljeća Središnje Bosne je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna na čelu s Goranom Pejakovićem i koordinatoricama Irenom Mrnjavac i Glorijom Lujanović.

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ove se godine održava u općinama/gradovima Županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Vitezu, Busovači, Novom Travniku, Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Dobretićima, G.Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, Žepču i Usoru. Kroz dva mjeseca trajanja festivala Hrvatsko proljeće će publici predstaviti brojne kazališne predstave, koncerte, izložbe i književne večeri.

Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BIH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia print.

Dnevnik.ba

Galerija slika