.

Novosti iz NASA-e: Zemlja ima dva Mjeseca

19 Lipanj 2016

NASA je otkrila mali asteroid koji kruži oko Zemlje, a zajedno ova dva objekta u svemiru kruže oko Sunca. Znanstvenici kažu da “novi Mjesec” izgleda poput asteroida, a „prati“ Zemlju oko 50 godina.

 

 "Dali smo mu naziv 2016 HO3, a naši izračuni pokazuju da je Zemljin kvazi-satelit star oko 100 godina te da će nas „pratiti“ i u nadolazećim godinama", rekao je Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za studije Zemljinih bliskih objekata.

 

Znanstvenici vjeruju da je asteroid veličine oko 37 do 91 metara u promjeru. Otkriven je 27. travnja ove godine, a za njegovo otkriće zaslužan je teleskop Pan-STARRS 1 koji se nalazi na Havajima.

 

Ovaj asteroid nas neće pogoditi, tvrde iz NASA-e, jer nikada ne dolazi bliže od 14 milijuna kilometara od Zemlje.

 

NASA kaže da ovo otkriće ne znači da Zemlja ima još jedan prirodan satelit jer je toliko daleko. Umjesto toga, oni ga nazivaju kvazi-satelit ili mali Mjesec. "2016 HO3 kruži oko Zemlje, no drži se na „sigurnoj udaljenosti“ dok zajedno kružimo oko Sunca. Zato ga nazivamo kvazi-satelit", objasnio je Chodas.

 

Naš prirodni satelit Mjesec nalazi se na oko 384.000 kilometara od Zemlje, a njegov promjer je oko 3.219 kilometara.

 

Ovo nije prvi put da je Zemlja dobila asteroida pratitelja: "Još jedan asteroid, 2003 YN107, slijedio je Zemlju određeno vrijeme prije 10 godina, ali je u međuvremenu otišao. Ovaj novi asteroid nam je puno „privrženiji“ te će se držati Zemlje dulje vrijeme.”

 

Neki znanstvenici misle da bi Zemlja mogla imati još „mini satelita“, neke stalne, a neke privremene.

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa