.

Napravljeno računalo koje je nemoguće hakirati

11 Srpanj 2017

Naime, ovo računalo može se automatski uništiti ukoliko netko fizički pokuša ga hakirati.

Glavna uloga novog Orwl računala je da zaštiti korisnika i njegove podatke. Na Orwl se mogu instalirati Windows, Qubes i Ubuntu operativni sustavi, nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-baziranih napada.

 Tu je specijalni “key fob” (mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima) sa NFC podrškom, koji verificira da li je korisnik autoriziran za pristup računaru. Kada je “key fob” van dometa, računalo automatski zaključava sve USB portove.

PC vrlo uspješno brani od fizičkog hakiranja na način da računalo detektira promjene u električnim komponentama čak i kada je isključen. Ako računalo detektira da neko planira fizički hakirati uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može pristupiti podacima koji se na njemu nalaze.

Sva ova zaštita i sigurnost ima i svoju poprilično visoku cijenu. Orwl PC na tržištu će se pojaviti sljedeći mjesec po cijeni od 1.699 dolara za model sa Core m3 procesorom, dok će cijena Core m7 modela biti 2.399 dolara.

 

/telegraf.rs/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa