.

Sv. Ilija u tradicijskoj kulturi Hrvata Lašvanske doline

09 Srpanj 2016

Ilija je svetac koji je uvijek povezan s grmljavinom i u pučkoj  predodžbi  prikazan pomalo kao ljutiti svetac.

 

 

Kada se u puku objašnjava što sv. Ilija radi i kako izaziva munje i grmljavinu, onda je to najčešće sljedeće kazivanje: „Ilija pred kišu po nebu goni svoja kola koja vuku konji. Kada Ilija zamahne bičem na konje, onda sijeva, a kada spusti bič na konja, onda udari grom“.

U Bosni i Hercegovini o sv. Iliji postoji stroga zabrana rada iako nije zapovjedni blagdan. Tako se primjerice sijeno smjelo skupljati na blagdane svih svetaca koji padaju u koševine, ali na Ilijindan se nije smjelo uzeti nikakvo oruđe u ruke a kamo li nešto raditi. Udarci groma u pučkoj se tradiciji objašnjavaju kao jeka nastala  od udaranja kotača Ilijinih kola od kamen. Kao zaštita od udara groma u Lašvanskoj dolini moli se Vjerovanje uz paljenje na Cvjetnu nedjelju  blagoslovljenih grančica  tisovine, uz stavljanje križa i dijela srebrenog djevojačkog nakita janjoš na prozor.

U okolici Travnika, Novog Travnika i Viteza vjeruje se ako na Ilijindan  (Ilinu)  grmi kako lješnjaci neće uroditi plodom. Apostolski vikar fra Pavao Dragićević je 1752. godine uspio isposlovati od Rima da se sv. Ilija proglasi prvim zaštitnikom Bosne, a sv. Juraj drugim. Središnje misno slavlje u Lašvanskoj dolini na blagdan sv. Ilije tradicionalno se slavi na Rostovu kod Novog Travnika kada se obilježava patron župe. /Velimir Bugarin/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa