Ispiši ovu stranicu

Humanitarac, otac petero djece, Marko Perković Thompson dolazi u Novi Travnik

26 Svibanj 2017

Hrvatski glazbenik i izvođač pjesama s domoljubnom, ljubavnom i religijskom tematikom Marko Perković Thopson dolazi u Novi Travnik.

Na dan svetog Petra i Pavla. Na patron župe ovoga grada. Dolazi u jedan podijeljeni grad prepun rana, tragova prošlosti, neriješenih pitanja. Također, dolazi u grad suživota. Gdje se točno zna gdje je granica, gdje u isto vrijeme čuju se zvona i ezani sa munara. I ne dolazi Thompson nikoga isprovocirati, rasrditi, pobuditi strah i mržnju. Ne dolazi! Dolazi pjevati narodu, kojemu su jasne poruke njegovih pjesama. Narodu kojeg više ne zanima ni fašizam, ni komunizam, ni nacizam, ni totalitarizam. Kojeg ne zanima ništa, osim toga kako će preživjeti od prvoga do prvoga u mjesecu. Narodu koji je posljednjih godina mnogo toga izgubio. Mnogo obitelji. Mnogo mladih, koji poljubiše svetu zemlju, spremiše kofere i uputiše se preko granice.

Humanitarac, otac petero djece, Marko Perković Thompson dolazi u Novi Travnik. I to vjerovatno neće izazvati nikakve reakcije, zabrane, zviždanja od strane onih drugih, petih ili desetih. Jer Novi Travnik je jedan gradić u Središnjoj Bosni, od koje su mnogi davno digli ruke. Oni o strahotama koje pogađaju Bosnu šute. Njih ona i ne zanima. Prešutjet će i Thompsonov koncert. Ali draga Europo, da Vam kažem jednu stvar i kada bi ste ga htjeli ovdje zabraniti, ne biste mogli. Zbog čega? Europo ovaj narod još uvijek se nije odrekao ljubavi prema Bogu, domovini, obitelji. Mi još uvijek nismo odbacili sve „okove“ vlastitog povijesnog nasljeđa i „ograničavajuće“ moralne vrijednosti tradicionalnog društva. Mi se još uvijek zadovoljavamo teologijom, kolektivnošću, dogmatikom, holizmom, intuicijom. Ma u stvari tko si ti Europo da bi zabranila bilo što, kada si se odrekla takvog društva. Kroz modernu odrekla si se kršćanstva. Ulaskom u postmodernu, ponovo si ubila i sahranila vrijednosti koje su živjele i rasle na istim područjina dvije tisuće godina! Stidi se Europo, jer očima naših žena još uvijek živi Diva Grabovćeva, samo zbog kraljice Katarine one još uvijek nose crninu.

lazbenik čiji je posljednji album „Ora et labora“ u roku 15 dana dosegao zlatnu nakladu, Marko Perković Thompson dolazi u Novi Travnik. U Bosnu, ponosnu i ranjenu. U Lašvansku dolinu, najljepšu zemlju pod nebeskim svodom. Dolazi pjevati narodu koji još uvijek zna gdje su mu korijeni. Preci. Spomenici. Narodu koje nije proždrla prozirna demagogija. Dolazi narodu kojeg je uništila Međunarodna zajednica, loš sustav, loši državnici. Narodu koji još uvijek se moli i veliča Boga. Koji poštuje svece, slavi patrone. I vidite, ovaj koncert nije u sklopu izborne kampanje. Ovo neće biti politički skup. Jer organizator zna kako je narod kojem dolazi, na izdisaju. Thompson dolazi kao prijatelj. Dolazi donijeti tračak nade, narodu kojeg se svi olako odriću. Dolazi pobuditi želju u narodu, da ipak ostanu u svojoj Bosni, da na svom svetom tlu rađaju i odgajaju svoju djecu. Da siju njive. Da čuvaju tradiciju, kulturu, da ne zaborave sinove što su majke za njih dale.

I znate što ću Vam reći, dvorana će biti mala. Mala, za sve one koji žele pjevati zajedno s njim. Pjevati puna srca. O ljubavi. Jer samo je ljubav tajna dvaju svjetova.

Tanja Meljančić/Centralna.ba