.

Ovo je najopasnije mjesto u vašoj kuhinji - provjerite ga

09 Studeni 2016

Znanstvenici su upozorili da su ladice za povrće u hladnjaku najopasnije mjesto u kuhinji i da sadrže gotovo 8000 bakterija na kvadratnom centimetru. To je 750 puta više od onoga što se smatra sigurnim za ljude, piše Daily Mail.

Ova ladica može skrivati opasne bakterije poput salmonele, E.coli i listerije ako je ne čistimo redovito i ostavimo povrće unutra predugo. Ono počinje trunuti i raspadati se, stvara se plijesan i to stoji pored svježe hrane koju pripremamo.

Europsko vijeće preporučuju da površine na kojima se hrana priprema imaju maksimalno 10 jedinica bakterija po centimetru kvadratnom. Svaki komad voća i povrća koje tamo stoji treba pomno oprati prije pripreme, a jednom tjedno pregledati opće stanje u hladnjaku.

Ladice dobro pregledajte, bacite ono što se pokvarilo ili sagnjilo. Ono što je zrelo pripremite što prije. Operite ladice vrućom vodom i deterdžentom, isperite, posušite pa povrće ponovo vratite nazad. Iskoristite tu priliku i da pogledate čemu uskoro ističe rok. Ono čemu je već istekao, bacite, a onome čemu je rok kratak pripremite što prije.

Dobar trik je i naprijed staviti sve što ima kraći rok tako da ništa ne bacite, prenosi 24sata.hr.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa