.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U BiH se u subotu očekuje obilniji snijeg, uz formiranje snježnog pokrivača višeg od deset centimetara u nižim predjelima, a u brdovitim i planinskim krajevima od 30 do 50 centimetara.

Nezadovoljstvo zbog prakse koju su uveli pojedini kabel operateri u BiH koji u posljednju godinu zatamnjuju neke od sadržaja na kanalima koje reemitiraju, s pravom iritira sve više korisnika njihovih usluga.

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović pred Županijskim sudom u Tuzli danas je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Kovački zanat jedan od najstarijih zanata na ovim prostorima, bez kojeg se životi rad mještana, pogotovo poljoprivrednika, malog mrkonjićkog sela Majdan smještenog u prelijepoj kotlini, nekada teško mogao i zamisliti.

Grabar - Kitarović u službenoj posjeti BiH od 17. do 19. siječnja.

Meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su vremensku prognozu za nekoliko dana u BiH, a kako navode, očekuje nas velika promjena vremena. Naime, u prognozi se navodi kako će padati snijeg. No, kako navode iz FHMZ-a, snijeg će padati uglavnom na planinama, i to slabijim intenzitetom, piše Večernji list BiH.

Vijeće ministara BiH jučer je na 128. sjednici usvojilo Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018 – 2021), koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Isplata mirovina za mjesec prosinac počela je jutros, potvrđeno je Feni iz Federalnog zavoda MIO.

Mirovine ostvarene na temelju Zakona o MIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža mirovina iznosi  326,17 maraka, zajamčena 434,90, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 maraka.

Mirovine koje su ostvarene na temelju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene na temelju Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za prosinac, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 milijuna maraka.

 

 

/hms/

Prvi čovjek američkog State Departmenta za jugoistočnu Europu Hoyt Brian Yee boravio je u Hrvatskoj. U intervjuu za televiziju N1 govorio je o dijalogu američke vlade i Hrvatske, stanju u regiji, odnosima sa Srbijom, prioritetima..., s posebnim osvrtom na probleme u BiH. Kazao je kako je u Hrvatsku došao kako bi se nastavilo raditi na važnom dijalogu vlada SAD-a i Hrvatske u vezi s brojnim izazovima i mogućnostima s kojima smo suočeni u regiji i svijetu.

O stanju u BiH

- Tijesno surađujemo na brojnim područjima - kazao je Yee. Na pitanje o inicijativi koja se nedavno pojavila od američkih dužnosnika o “Daytonu 2”, prvi čovjek američkog State Departmenta za jugoistočnu Europu mišljenja je kako nije potreban. - Prije svega, želim reći kako vjerujemo da u ovoj regiji postoje brojne mogućnosti ove godine. Prošle je godine došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi. Crna Gora pridružila se NATO-u, u Makedoniji je došla proreformska i multietnička vlada, tu su razgovori Kosova i Srbije o napretku odnosa. Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom Izbornog zakona, mislim da bi fokus trebao biti na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali učinkoviti izbori. Mislimo da sada nema potrebe za “Daytonom 2”, ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU - kazao je. Osvrnuo se i na problem te opasnost od terorizma. - Nažalost, u cijeloj regiji, ne samo u BiH, u cijeloj Europi postoji prijetnja terorizma. Ni jedna zemlja nije imuna. Jedno od naših nastojanja, zajedno s RH i drugim partnerima u regiji, je da BiH stvori snažne institucije za borbu protiv terorizma. U prošlosti je bio niz boraca koji su iz BiH putovali na Bliski istok, taj se broj smanjio, ali to ne znači da je nestao mogući izvor terorizma. Mislim da, uz slabe institucije, puno mladih nezaposlenih, uvijek postoji ta prijetnja. Stoga moramo pomoći zemlji provesti potrebne reforme. Tu su pravosudne institucije koje se moraju moći boriti protiv korupcije, to je nešto što je rak-rana u BiH - kazao je. Govorio je i o graničnom sporu RH i Slovenije te kako na to gleda Amerika.

Stanje u regiji

- I RH i Slovenija su strateški partneri i saveznici SAD-a. Uvelike se oslanjamo na obje zemlje da će naći način potpomoći sigurnost u regiji, tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose. Znamo da ovaj spor postoji dugi niz godina, ovo je teško pitanje, ali vjerujemo da su obje zemlje sposobne riješiti to pitanje. Nećemo zauzeti stranu jer vjerujemo da RH i Slovenija to same mogu riješiti - kazao je Hoyt Yee. Tijekom intervjua za N1 osvrnuo se i na proces integracije u Europi.

- Amerika na proces integracije u Europi gleda kao na nešto pozitivno, zemlje bliže surađuju kao članice EU-a ili unutar pojedinih skupina. Nije sve crno-bijelo, ne vidimo to kao nekakvu konkurenciju. Naravno, ako se time upravlja na loš način, može doći do nekih konflikata, ali rezultat ovoga, ta spona sjever-jug je za SAD nešto pozitivno, dakle, zemlje koje imaju zajedničke vrijednosti, zajedničke ciljeve povezuju se kroz komunikaciju, energetiku i druge stvari. To će pomoći da se razviju. Mislim da je to zapravo prilika za RH, unutar Višegradske skupine, Inicijative “Tri mora”, da ojača suradnju i pomogne u ostvarivanju nekih projekata. Nadamo se da će Inicijativa “Tri mora” krenuti od konceptualne faze prema fazi kada zapravo ostvaruje rezultate, energetske projekte. To je pravi izazov, bilo da je riječ o velikoj ili maloj skupini, važno je da zemlje nađu načine kako bi ostvarile projekte koji doprinose samom narodu. Hoyt Yee, kada su u pitanju proširenje NATO-a i zemlje u regiji, tvrdi kako NATO nikoga ne prisiljava da postane članica, a zemlje koje ispunjavaju uvjete su dobrodošle u Savez. - Postoje neke zemlje u regiji koje se nadaju da će se pridružiti. Nije lako ispuniti sve uvjete - kazao je Hoyt Yee u intervjuu za N1. Tvrdi kako Srbija igra važnu ulogu u stabilnosti regije.

- SAD čvrsto vjeruje u jaku i važnu ulogu Srbije za regionalnu stabilnost i naravno da tu suradnja Hrvatske i Srbije ima veliku ulogu. SAD je predan tome da Srbija krene prema europskim integracijama. Smatramo se prijateljima i partnerima Srbije - kazao je prvi čovjek američkog State Departmenta za jugoistočnu Europu. 


 

 

/vecernji.ba/

Stranica 1 od 75

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška