.

Vedad Pašić: Od tuzlanskih novaca po Sarajevu niču glamurozni šoping centri, firme i organizacije za prodavanje magle!

19 Siječanj 2016

Vedad Pašić, jedan od pokretača poznate Tuzlanske inicijative za pravednu raspodjelu javnih prihoda u Federaciji BiH, za Poskok je govorio o aktualnoj situaciji u Tuzlanskoj županiji, sukobu sa premijerom Sarajevske županije, Konakovićem Elmedinom, budućnosti i daljnjim planovima Tuzlanske inicijative.

 

Pored Pašića, profesora na Ekonomskom fakultetu,pokretači Inicijative su Edin Delić sa Rudarsko- geološkog fakulteta i Zlatan Begić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

O tome zašto Tuzlanska županija kao najmnogoljudnija u FBIH sa 50 % prizvodnje električne energije na ukupnoj teritoriju FBIH, biva sustavno oštećena kroz ovaj Zakon, pročitajte u nastavku.

 

Razgovarala: Gloria Lujanović

 

Već godinu dana aktivno lobirate za promjene diskriminatornog Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Mnoge analize, tribune, istraživanja i medijski apeli su od Vas i dvojice kolega sveučilišnih profesora, stvorili neprijatelje Sarajevske županije. Vjerujem kako su Tuzlanska županija i Grad Tuzla kao njeno središte, bili svjesni nameta i harača Sarajevske županije, i prije Vaše inicijative, međutim, zašto tadašnja Vlada TŽ-a i njena Skupština nisu reagirali?

Bitno je napomenuti da naša inicijativa, koja je jako brzo prerasla okvire djelovanja samo nas trojice naučnih radnika, nije protiv bilo koga, a posebno ne običnih građana sarajevskog ili bilo kojeg drugog kantona, već za pravdu, jednakost i jednakopravnost svih građanki i građana FBiH i BiH uopće i to u onom smislu koji je realno najvažniji – omogućavanju i ostvarivanju uniformnosti standarda života na cijelom teritoriju naše zemlje, po uzoru na uvriježene fiskalne i životne standarde Europske unije, o tom najbolje govori odlična suradnja sa mostarskom udrugom građana Vrisak oko ovog problema.

Za primjer navedenog, dovoljno je pogledati naprimjer Član 107 Stav 2 Ustava Savezne Republike Njemačke (http://library.fes.de/pdf-files/bueros/london/04395-20071107.pdf) koji kaže da se zakonom mora osigurati da se različite financijske snage saveznih država ili regija trebaju “odgovarajuće” podesiti. Ovim se osigurava da se ostvaruje približno jednak povrat poreza u svim saveznim državama po glavi stanovnika, te se u istim tada može pružiti slična ponuda javnih usluga.

Istina je međutim da postojanje stavova 2. i 3. člana 9. Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, koji navode da se prilikom raspodjele javnih prihoda svi kriteriji u Kantonu Sarajevo množe sa faktorom dva, zbog famoznih i ničim objašnjenih „posebnih rashodovnih potreba“, uopće nije prije januara 2015. godine bila neka obskurna i nepoznata činjenica, posebno ne našim izabranim zvaničnicima u strukturama Federacije, koji su taj Zakon na kraju krajeva i donijeli. Sa Tuzlanskog kantona se bira 20 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i nepoznata je činjenica da se bilo tko od njih javno bunio ili iznosio oprečne stavove prilikom donošenja ovog Zakona 2006. godine. Postoji i niz inicijativa što Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, što Općine, tj. Grada Tuzla, međutim te inicijative su pretežno išle u smjeru ublaživanja katastrofalnog uticaja ovog Zakona na život građanki i građana Tuzle i Tuzlanskog Kantona, a ne u smjeru ukidanja blatantne diskriminacije i tzv. jajničke lutrije koja samo zavisi od mjesta rođenja. Bitno je napomenuti da je ova inicijativa također bila jedan od tri zahtjeva Plenuma građanki i građana Tuzlanskog Kantona, originalnog i prvog plenuma u BiH, prema institucijama FBiH u aprilu 2014. godine.

Realno međutim, naše lokalne vlasti, ali i vlasti drugih ovim Zakonom oštećenih Kantona nisu učinile gotovo ništa kako bi se ovaj problem riješio i žalosno je što posao ljudi, dobro plaćenih za to, moraju u svoje slobodno vrijeme raditi univerzitetski profesori, na čisto volonterskoj bazi.

 

Čini se kako su svi županijski odbori političkih stranaka svjesni problema koje je ovakav Zakon prouzrokovao i diskriminacije svih građana u tim županijama, no po dolasku u središnje odbore stranaka,političari iz “zakinutih županija” po defaultu zaboravljaju situaciju na terenu…

U Tuzlanskom Kantonu mi kažemo da naši izabrani zvaničnici poderu svoj rodni list na Karauli – kao što ga očito neki drugi deru na Ivanu ili pred vrelom Bosne. Tuzlanski Kanton, najmnogoljudniji kanton koji čini preko 20% ukupne populacije FBiH, jeste najviše oštećen ovom situacijom, međutim moramo biti svjesni da nisu samo izabrani zvaničnici iz Kantona Sarajevo donijeli ovaj zakon – donijeli su ga izabrani zvaničnici sa svih kantona FBiH, koji dolaze manje više iz svih stranaka, partija, saveza i zajednica koje djeluju na teritoriji većeg entiteta.

S obzirom da su našu inicijativu prije godinu dana potpisali svi zastupnici u federalnom Parlamentu, bez obzira na stranačku pripadnost, uz podršku pojedinaca iz Posavskog Kantona i Zeničko-dobojskog Kantona, i uputili je u parlamentarnu procedure po skraćenom postupku, svi smo se ponadali da će se demokratski proces donošenja legislative od značaja za sve nas konačno vratiti tamo gdje pripada – u skupštinske klupe, a izbaciti iz tamnih sastajališta naše političke elite i mahom neizabranih stranačkih moćnika. Očito smo se u toj našoj percepciji prevarili, te smo se sada očito vratili na staru, sitnosopstveničku politiku “milo za drago”, gdje ekonomsko-političke oligarhije koje su na vlasti, ujedno odgovorne za kriminalnu privatizaciju i beznadežnu ekonomsku situaciju ogromne većine građanki i građana FBiH, nastavljaju da dijele kolač zajedničkih finansija na samo njima znan način, uz punu podršku svojih poltronskih stranačkih satelita iz “provincije”.

 

Je li ovakav Zakon o pripadnosti javnih prihoda pravno odobrena sustavna i orkestirana pljačka?

Apsolutno da. Poslije rata, kada je Grad Sarajevo bio razrušen, zapaljen, sistematski skoro uništen, svi smo mi zdušno podržali da se našem glavnom gradu pomogne da ponovo zablista i da bude dostojan reprezent neke nove i bolje BiH. Od tada je prošlo više od dvadeset godina i nekim drugim dijelovima BiH je sada potrebna podrška i pomoć, dok Sarajevu realno već jako dugo ona nije dodatno potrebna. Dok u Tuzli i drugim industrijskim centrima radnici kriminalnom privatizacijskom pljačkom planski uništenih i isječenih firmi izlaze na ulice tražeći da pravosuđe konačno počne raditi svoj posao, u Sarajevu kao gljive poslije kiše rastu glamurozni šoping-centri i kojekakve firme i organizacije za prodavanje magle.

Jako je bitno napomenuti da je nedavnim minornim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH Gradu Sarajevo dodijeljen veći udio od istih. Time je argument “posebnih rashodovnih potreba” Kantona Sarajevo prestao da bude validan, ako je ikad i bio.

Ilustracije radi, u srednjem obrazovanju, TK je 2014. godine mogao izdvojiti 41.555.352,84 KM. U srednjim skolama TK je bilo 22.484 učenika, što implicira utrošak po učeniku od 1.848,21KM. S druge strane KS je 2014. godine za srednje obrazovanje izdvojio 51.121.800 KM. U srednjim skolama KS je 18.966 ucenika, sto znaci da je u KS utrošak po učeniku bio 2.695,44KM. To je 45,84% više.

TK je 2014. godine za osnovno obrazovanje mogao izdvojiti 76.387.177,54 KM. U osnovnim skolama je bilo 40.028 učenika, što znači da je utrošak po učeniku 1908,34 KM. KS 2014. godine je za srednje obrazovanje izdvojio 83.988.400 KM. U osnovnim školama je 36.483 učenika, sto znaci da je u KS utrošak po učeniku osnovne škole 2302,12 KM. To je 20,63% vise. Bitno je napomenuti da je u TK 2014. godine bilo 88 osnovnih škola, a KS 72 osnovne škole, dok u TK ima 33 srednjih, a u KS 38 srednjih škola.

Slični vrlo ilustrativni primjeri se mogu naći u svim Kantonima FBiH. Ako su to te famozne posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo, onda tako to treba u zakonu i reći. Vaše dijete, vaš bolesnik, vaš kulturni radnik, vaš sportista i vaš borac manje su vrijedni, u fundamentu kaže ovaj nepravedni i po mom dubokom uvjerenju neustavni Zakon i to smatramo strašnom diskriminacijom koja se hitno mora odstraniti.

 

Nedavno ste aktualnog premijera Sarajevskog kantona pozvali na megdan. Dino Konaković tvrdi da hitnu proceduru izmjene Zakona, za što se Vaša inicijativa zalaže, neće razmatrati jer bi tako Kanton Sarajevo ostao zakinut za 140 milijuna KM. Čini se kako Konaković neizravno pristaje na vaš argument o KS-u kao parazitu FBiH.

Elmedin Konaković nije osoba o kojoj treba trošiti previše riječi, jer je on za ovu cijelu priču apsolutno irelevantan, kao što je na kraju krajeva i cjelokupna Vlada i Skupština Kantona Sarajevo. Jedini razlog zbog kojeg sam tog političkog i socio-ekonomskog analfabeta pozvao na “megdan” je taj što je isti, prema izvještaju FENA-e, izjavio na Skupštini KS da stanovnik Sarajeva i treba da vrijedi više od stanovnika Tuzle i drugih gradova BiH. Jasno je da on nije nikakav “igrač” na političkoj sceni FBiH, pa čak ni KS, već je samo ljepuškasti (?!) eksponent i glasnogovornik puno opasnijih i žešćih političkih igrača koji ostaju iza scene.

Želio sam u biti međutim prosječnom i poštenom stanovniku Kantona Sarajevo objasniti da nije u redu niti istina ono što im političko-kriminalne oligarhije poručuju i sreviraju kao istinu, te da taj prosječni stanovnik od tog famoznog “koeficijenta 2” nema ništa. Da argument Konakovićevih mentora o tomu da tamo gdje se porez uplaćuje treba i da ostane ne pije vodu, jer mi ovdje uopće ne govorimo o direktnim porezima, samo indirektnim.

Sve firme registrovane na podrućju KS i dalje uplaćuju porez na dobit i doprinose Kantonu Sarajevo. Iako to uključuje čak i EPBiH i BHTelecom, kao i skoro sve relevantne banke na teritoriju FBiH. Iako Tuzlanski Kanton sa 81 hiljada zaposlenih čini preko 30% industrijske proizvodnje u FBiH, naspram 23% proizvodnje Kantona Sarajevo sa preko 125 hiljada zaposlenih. Iako Tuzlanski Kanton, koji sa TE Tuzla proizvodi skoro 50% sve električne energije u FBiH, izvozi nula konvertibilnih maraka električne energije, dok je KS 2013. godine izvezao 259.542.000 KM električne energije, dok je proizveo nula kWh iste, a više je uposlenih u tom sektoru u tom istom Kantonu Sarajevo (2.075) nego u TK (1.906) ili ZDK (1.715), očito u nekoj nama nepoznatoj nuklearnoj elektrani ispod Ilijaša moguće!? Iako, dok je u Tuzli za tri godine istovremeno zabilježeno 378 slučajeva karcinoma pluća, pretežno kao posljedica da je Tuzla zagađenija od Pekinga, ipak je naša esencijalna lista lijekova upola kraća od sarajevske, dok naši genijalni medicinski radnici sa plaćama u rangu radnika na šalteru neke od državnih firmi još uvijek održavaju najbolji medicinski centar u BiH na životu. Iako se na TK isplati oko 124 miliona KM penzija godišnje, a u KS 207 miliona KM, a plaća 715 miliona na TK, dok u KS 1.517 milona KM. Iako je vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo MINUS 2.629.863.000 KM (to je preko dvije i pol milijarde KM), u 2013. godini (što valjda uključuje i onu tuzlansko-kakanjsku struju), a Tuzlanskog kantona -239.053.000 (deset puta manja, i bez problema bi bila pokrivena ono strujom). Iako, iako, iako…

(Svi ovi gornji podaci su javno dostupni na stranicama Federalnog zavoda za statistiku.)

Mene bi lično bilo sram da sam privilegovan u odnosu na bilo koga zbog toga što živim u Tuzli i borio bih se do posljednjeg atoma snage da tu nepravdu ispravim. Još uvijek međutim čekamo na konkretne sarajevske istinoljupce i pravicoborce… Na žalost!

 

Je li istina kako uskoro šaljete krivične prijave protiv Edina Mušića (SDA), predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mladena Boškovića (HDZ BIH) i Vesne Švancer ( SBB), Mušićevih zamjenika? Tvrdite kako aktivno rade na destrukciji FBIH,njenog Ustava i konačnici lošeg položaja svih građana u FBIH. Jesu li aktualni legitimno i legalno izabrani predstavnici u vlasti FBIH, zapravo, neizravni sudionici pljačke?

S obzirom da, po svemu sudeći kršeći pri tom Ustav FBiH i Ustav BiH, predsjedavajući Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH Edin Mušić još uvijek nije stavio na dnevni red raspravu o izmjenama i dopunama ovog Zakona u ovom smislu poslije skoro godinu dana, krivične prijave protiv predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH slijede u vrlo kratkom roku, jer za blatantni bezobrazluk i nepoštivanje Ustava FBiH i BiH od strane političkih oligarhija, reprezentovane primarno kroz SDA i HDZ BiH, uz njihove političke satellite kao što je to sada SBB, a donedavno bio DF, netko konačno mora i treba odgovarati.

Da budem kristalno jasan – nama su najveći krivci za trenutno stanje naši izabrani predstavnici, a svima u FBiH također primarno trebaju biti krivci njihovi direktno izabrani zvaničnici, bez obzira na stranačku pripadnost.

Naš izborni sistem je sistem izbornih jedinica. Saznajte stoga ko su vaši izabrani predstavnici u Parlamentu i tražite od njih da konačno počnu zarađivati svoje vrlo visoke plaće na jedini mogući i realan način – predstavljanjem konstituenata svojih izbornih jedinica, a ne svojih stranačkih šefova.

Pozivam vas stoga sve da nam se priključite u našoj borbi za pravdu i jednakopravnost svih građanki i građana FBiH! /poskok.info/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa