.

Helikopter stigao u Jablanicu, proširila se požarna linija

19 Srpanj 2017

Požarna linija proširila se sinoć do 22 sata prema lokalitetu Sljemena te prijeti velika opasnost da se proširi i na plato Čvrsnice gdje se nalazi borova šuma, saopćeno je iz Civilne zaštite općine Jablanica

Kako je za N1 potvrđeno iz Civilne zaštite Jablanica, helikopter Oružanih snaga BiH stigao je kod Jablanice kako bi gasio požar koji se sinoć proširio prema lokalitetu Sljemena.

No, iz Civilne zaštite su javili kako pripadnici Oružanih snaga BiH nisu sigurni da li će moći djelovati s obzirom na težinu terena i požara koji se širi, što su utvrdili nakon preleta.

Helikopter OS dolazi nakon novih apela Civilne zaštite Jablanica, a zbog daljeg širenja požara na Čvrsnici koji prijeti da se proširi na lokalitet platoa Čvrsnice, što bi samo gašenje učinilo daleko težim.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća Jablanica, u saradnji sa Službom civilne i protivpožarne zaštite, u utorak ujutro vršili su aktivnosti probijanja i pročišćavanja protivpožarnog puta, da bi, ukoliko se požar proširi prema deponiji Bukova, mogli ga i neutralizirati.

Također, ponovo se pojavilo 10-ak vatrenih čvorišta iznad regionalnog puta Jablanica-Posušje, koja su zadnja 2 dana mirovala uslijed pada temperature.

"S obzirom na smjer širenja požara prema platou Čvrsnice i nemogućnost pristupa kopnenim snagama, bilo bi potrebno što hitnije djelovati iz zraka i to u ranim jutarnjim satima, kada zbog pada temperature vatrena linija ima najmanji intenzitet širenja", ističu iz Civilne zaštite općine Jablanica.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa