Ispiši ovu stranicu

Bošnjački entitetski udar doživio debakl

19 Srpanj 2018

Propao je pokušaj bošnjačkih stranaka (SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke) da protuustavnim Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije zaobiđu državu, na nju izvrše entitetski udar, stave federalni zakon iznad državnog Izbornog zakona te time zacementiraju stanje u Federaciji kojim bi i dalje mogli nametati političke predstavnike Hrvatima, ali i Srbima u Federaciji!

Izvjestitelj Hrvatskog Medijskog Servisa javlja kako su predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Lidija Bradara te zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća proglasili danas Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH bitnim po vitalni interes konstitutivnih naroda, a u situaciji kada dva člana Kolegija proglase neko zakonsko rješenje bitnim po vitalni nacionalni interes da bi Zakon bio usvojen potrebna je da za njega glasa većina izaslanika koja će uključivati i dvotrećinsku većinu u sva tri nacionalna kluba.

Nakon što su to uvidjeli izaslanici Kluba Bošnjaka napustili su dvoranu i prije nego je sjednica počela, a samim time i glasovanje o predloženom zakonu.

Podsjećamo, spomenuto zakonsko rješenje nedavno je usvojeno na Zastupničkom domu i to bez glasova Hrvata, koji nisu željeli sudjelovati u radu navedene sjednice.

Radi se o zakonskom rješenju kojeg hrvatski politički predstavnici ocjenjuju neprihvatljivim pokušajem zaobilaženja presude Ustavnog suda BiH i cementiranjem postojećeg stanja u Federaciji. Hrvatski politički predstavnici upozoravaju kako je ovdje riječ o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH.

Ističu kako ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH.

Tim bi rješenjem ostala situacija u kojoj iz svake županije mora biti po jedan predstavnik svakog naroda u Domu naroda ako takav zastupnik postoji u županijskoj Skupštini. Za Hrvate je taj pokušaj u samom startu neprihvatljiv jer ističu da se time ne provodi presuda Ustavnog suda BiH koja govori o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju u Domu naroda već da se zapravo zadržava postojeće stanje. Naime, podsjećaju kako je Ustavni sud proglasio kako dio Izbornog zakona koji kaže da se svakom narodu daje po jedno mjesto u svakoj županiji nije u skladu s Ustavom. A posebice zbog toga što, kako je Ustavni sud utvrdio, prema sada osporenom dijelu Izbornog zakona, postoji mogućnost da pripadnik jednog konstitutivnog naroda da bude izabran u Dom naroda čak i u krajnjem, ali mogućem slučaju da je ta osoba jedini pripadnik nekog od konstitutivnih naroda u jednoj od županija, pod uvjetom da je izabrana u zakonodavno tijelo te županije. /M.P/HMS/

/hrvatski medijski servis/