.

Osude javnog poziva na linč novinarke Glorije Lujanović

22 Kolovoz 2018

Zbog ustrajnog i utemeljenog pisanja o mnogobrojnim zločinima mudžahedina i Armije BiH u Središnjoj Bosni nad Hrvatima, pokrenut je javni linč na Twitter zajednici, posebno nakon posljednjeg članka TEROR(IZAM) SVETIH RATNIKA U BiH Zločini, teroristički kampovi i ritualna ubojstva pod pokroviteljstvom vrha tzv. Armije BiH na portalu Dnevnik.ba.

Kada se govori o zločinu, o žrtvama, ljudski i normalno je očekivati određenu empatiju. Međutim, kod nacionalista, među kojima dominiraju pristalice i članovi Građanskog saveza Emira Suljagića, to je izazvalo novi val mržnje, prijetnji i negacije zločina. Očito simpatizeri terorista iz mudžahedinskih jedinica i zločinaca iz redova Armije BiH, ne samo da odobravaju počinjene monstruozne zločine i staju u obranu krvnika odgovornih za iste, već i priželjkuju 1993. godinu, kada bi ponovo nekažnjeno ubijali, palili i protjerivali po Središnjoj Bosni.

Gloria Lujanović se optužuje da kao raspiriva mržnju, što je van svake pameti. Međutim, ne može se drugo nešto ni očekivati jer mediji iz Sarajeva, potpomognuti razičitim „nevladinim“ organizacijama, godinama stvaraju atmosferu da kada se govori o zločinima koje su počinili pripadnici Armije BiH i njihovi suborci mudžahedini, da se stvara mržnja, dok kada se govori o zločinima koji su počinili drugi, onda je to sasvim ok. Govoriti o zločinima Armije BiH je, po njima, nepoželjno, a o zločinima drugih vojski, poželjno. Dvostruka mjerila bolesnih nacionalističkih umova i tzv. patriota.

Novinarka Gloria Lujanović je objavila na desetine tekstova. Ukoliko u bilo kojem ima nešto netočno ili nešto što raspiriva mržnju, onda se taj dio teksta ili tekst, jasno naznače. Međutim, toga kod ovih što pozivaju na linč i prizivaju nove sukobe, uopće nema. Što drugo se može zaključiti, nego da isti odobravaju zločine, te da su u prilici, možda bi iste i ponovili.

Naposljetku, važno je istaknuti kako su novinarka Gloria Lujanović i njena obitelj već na svojoj koži osjetili divljanje mudžahedina i Armije BiH. Naime, zajedno sa tisućama drugih Hrvata 1993. godine su protjerani iz župe Guče Gore, općina Travnik.

Stoga, ekipa Travničkog vjesnika daje punu podršku kolegici i sugrađanki Gloriji Lujanović da i dalje bude ustrajna u svome radu i borbi za istinu na ovim prostorima.

DNEVNIK.BA: Kako je Gloria Lujanović razotkrila sarajevsko licemjerje

 

"Jel ima neko da ovoj ustaškoj kurvetini žvalje razvali“, pita se korisnik ili korisnica Twitter naloga pod nazivom Smjehuljak. Ovo je samo jedna u nizu ogavnih prijetnji koje su u zadnjih godinu dana upućene novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

Uslijed frustracije koju izaziva nemogućnost suočavanja s činjenicama, široka sarajevska javnost, sada je to jasno, redovito pribjegava pozivu na linč i nasilje, širi govor mržnje i u maniru okorjelog obiteljskog nasilnika poručuje: sam/a je to tražio/la.

Već više od godinu dana traju prijetnje i pritisci na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriu Lujanović, jednu od najboljih istraživačkih novinarki u BiH. Kolegica Lujanović bavi se ponajviše istraživanjem ratnih zločina nad Hrvatima u BiH i generalno ratnim stradanjima hrvatskoga naroda. Isto tako, često piše i analize koje se tiču hrvatsko-bošnjačkih političkih odnosa.I upravo tu je izvorište svih pritisaka i upućenih joj prijetnji.
Naime, bošnjačka javnost je uvjerena da tzv. Armija RBiH tijekom rata nije počinila nikakve ratne zločine, da su se Hrvati i Srbi „pobunili“ protiv Bosne i Hercegovine, odnosno onog dijela BiH koji je tijekom rata kontrolira bošnjačka vojska (pod imenom Armija RBiH) te da su stoga i stradanja Hrvata i Srba u ratu opravdana. Iz toga proizlazi i da su Bošnjaci tobože jedine žrtve rata.

Takvo uvjerenje svakodnevno potpiruju svi bošnjački politički dužnosnici kao i bošnjački (sarajevski) mediji. Tako je nebrojeno puta do sada predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović govorio (lagao) o „dvostrukoj agresiji na BiH“, o tomu kako je ARBiH sprječavala zločine, a ako se neki zločin i dogodio to je bio „incident“, o tomu kako ARBiH nije uništila niti jednu katoličku ili pravoslavnu bogomolju, zapalila niti jednu hrvatsku ili srpsku kuću…
Prema tom narativu Hrvati su sami sebe protjerali s područja koje je tijekom rata kontrolirala ARBiH i za njihovo stradanje odgovorni su Franjo Tuđman i Gojko Šušak, a ne Bošnjaci i „sveti ratnici“ s Bliskog istoka, preteče onih koje danas poznajemo kao teroriste ISIL-a,

„Grijeh“ kolegice Lujanović leži u tomu što je u posljednjih nekoliko godina sustavno razobličavala takav narativ i otkrivala činjenice vezane za događaje iz ratnih godina, posebno na prostoru Središnje Bosne.
Kako su činjenice u konačnici otporne na dnevno-političke manipulacije, njeno pisanje je počelo prouzročivati frustraciju kod onih koji vjeruju u bezgrešnost i moralnu nadmoć bošnjačkog nacionalnog korpusa, a slijedom čega i u bezgrešnost Armije RBiH.

Zbog nemogućnosti prihvaćanja činjenica koje kolegica Lujanović iznosi u svojim tekstovima, pojedinci pribjegavaju otvorenim pozivima na linč i nasilje. Najčešće se takav govor mržnje širi putem društvenih mreža, no nije rijetkost da se takav jezik koristi i u medijima. Dovoljno je kazati da je besprizorni huškač Emir Suljagić redoviti gost na N1 i drugim bošnjačkim medijima kao i da ima kolumnu u Oslobođenju.

Iako otvoreni govor mržnje možda širi samo skupina frustriranih i nebitnih pojedinaca, koji su u suštini marginalci, pa bi se možda čak moglo govoriti i o tomu da od „muhe ne treba praviti slona“, problem nastaje kad nitko, ali baš nitko, unutar bošnjačke javnosti ne reagira na takve pojave. Takva šutnja nam onda govori i da se cijela ta javnost zapravo slaže s takvim govorom mržnje koji „srećom“ širi netko drugi.
Tako se stvara atmosfera u kojoj je prihvatljivo da se pribjegava nasilju u obračunu s neistomišljenicima. Iako za sada sve ostaje na riječima, postoji više nego dovoljno razloga za zabrinutost da bi se s riječi moglo prijeći i na djela. Posebno jer nitko i ne očekuje da će policija uraditi nešto po ovom pitanju.

U međuvremenu pozivamo nevladin sektor i međunarodne organizacije da stanu u zaštitu kolegice Lujanović. No, ne očekujemo da će se to dogoditi. Da je kojim slučajem situacija obratna, da neki Hrvati prijete nekim novinarima koji pišu o stradanju Bošnjaka u proteklome rati, sigurni smo da bi se digla kuka i motika da se zaštiti napadnuti novinar, koji bi uskoro dobio i neku nagradu za svoje pisanje.

Društvo novinara BiH osuđuje napad na ekipu BHT-a u Konjicu, ali ne i prijetnje Gloriji Lujanović

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje posljednji napad na ekipu BHT-a u Konjic, no nisu spomenuli da osuđuju prijetnje upućene novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

U ponedjeljak navečer grupa od desetak maskiranih osoba napala je u Konjicu ekipu BHT-a koja se vraćala sa utakmice Široki Brijeg - Sloboda, pri čemu je povrijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta.

- Ono što u ovom trenutku očekujemo je da nadležne policijske i pravosudne institucije brzo otkriju i primjereno kazne počinitelje, odnosno da počnu raditi svoj posao kada su u pitanju mediji - priopćeno je iz Društva novinara BiH.
Društvo novinara sa zabrinutošću konstatira kako je proteklih mjeseci ne samo povećan broj napada na predstavnike medija, već posebno zabrinjava njihova brutalnost, fizičko obračuvanje sa medijskim radnicima i pozivi na linč neistomišljenika u medijima, posebno putem društvenih mreža.

Iz ovog društva apeliraju na sve relevantne institucije da omoguće nesmetan rad medijima i osiguraju elementarne uvjete za njihov rad.

Odjel za medije GV HNS-a o prijetnjama Gloriji Lujanović: Govor mržnje i prijetnje nasiljem su neprihvatljivi

Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS-a BiH uputio je podršku novinarki Gloriji Lujanović koja je u posljednje vrijeme izložena napadima zbog tekstova o zločinima nad Hrvatima u Središnjoj Bosni u ratovima devedesetih godina prošloga stoljeća.

Nemogućnost određenih pojedinaca i institucija da Bosnu i Hercegovinu shvate i prihvate u svim njezinim identitetskim, svjetonazorskim i političkim razlikama, u posljednje vrijeme dovodi do sve otvorenijeg i opasnijeg govora mržnje u javnom i medijskom prostoru, priopćeno je iz Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH povodom prijetnji upućenih novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

„Posebno zabrinjava činjenica da takve prakse sve češće dolaze iz Sarajeva koje bi kao glavni grad trebalo biti pozitivan primjer tolerancije i koegzistiranja svih naših specifičnosti i različitosti. Stoga, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS BiH svim bosanskohercegovačkim javnostima šalje poruku kako čvrsto stoji na stajalištu da se izgradnja integriranog društva te stabilne i funkcionalne države postiže uvažavanjem i harmoniziranjem naše pluralnosti, a ne potiranjem i negacijom naših specifičnosti bile one nacionalne, političke, religijske, svjetonazorske, ideološke, rodne ili bilo koje druge prirode“, stoji u priopćenju koje je potpisao Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS BiH.

Na žalost, dodaje se, u BiH se već dugi niz godina, pored ostalih, konstruira i javni narativ koji u interesu jedne političke opcije jednoga naroda stvara društveno ozračje u kojem je sasvim legitimno sve one koji se s tim narativom ne slažu izvrgavati javnom i medijskom linču te proglašavati agresorima, fašistima, zločincima, … Takvo javno, društveno i političko ozračje, nakon nekoga vremena, neminovno dovodi do porasta govora mržnje u javnom prostoru i sve grubljih i brutalnijih napada ne samo na društveni i profesionalni integritet određene osobe, nego i na njen fizički integritet i sam život.

„Ovih dana, svjedoci smo takvih napada i na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriu Lujanović. Stoga, ovim priopćenjem, Odjel za medije GV HNS-a izražava podršku kako gospođi Lujanović, tako i svim novinarima i novinarkama, kao i općenito svim javnim djelatnicima u BiH koji su izloženi govoru mržnje, pritiscima i prijetnjama bilo koje vrste zbog toga što savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao. Svaki javni djelatnik, kao i svaka osoba koja se bavi javnim poslovima i javno istupa može i treba biti predmet javnih reakcija i prosudbi njenoga djelovanja, ali nitko, pri tom, nema pravo javno koristiti govor mržnje te prijetiti nasiljem bilo kome“, priopćeno je.

U demokratskim društvima, dodaje se, sloboda govora jedno je od temeljnih ljudskih prava, a slobodni mediji neizostavan korektiv svih oblika društvene devijantnosti i sredstvo izgradnje društvenog povjerenja i solidarnosti.

„Za svako demokratsko društvo podjednako je štetno kako ograničavati medijske slobode, napadati novinare i prijetiti im, tako i zloupotrebljavati medije i u ime novinarskih i medijskih sloboda širiti govor mržnje u javnom prostoru. Zrelost i demokratičnost jednoga društva ogleda se, među ostalim, u pronalasku prave mjere između afirmacije medijskih sloboda i ograničavanja medijskih manipulacija. Ali, ono što bi moralo biti neupitno, i prema čemu bi svaki građanin i svaka institucija ove zemlje trebala imati nultu stopu tolerancije jest javni govor mržnje te bilo koji oblik javnih prijetnji i poziva na nasilje“, navodi se u priopćenju.

Stoga, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a poziva sva nadležna državna tijela i službe, uključujući i policiju, da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se u što većoj mjeri i u što kraćem roku ograničio i suzbio govor mržnje kojem sve više svjedočimo u javnim i medijskim prostorima. Također, pozivamo i sve javnosti, kao i sve institucije i nevladine organizacije te predstavnike međunarodne zajednice u BiH da aktivno sudjeluju u procesu osude i sprječavanja govora mržnje u javnom i medijskom prostoru, bez obzira s koje strane i od koga dolazio.

Bradara: Gloria Lujanović nije sama, ona je glas svih nas

Predsjedavajuća Doma naroda parlamenta FBiH Lidija Bradara osudila prijetnje upućene novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović.

Bradara je kazala kako je "grijeh" kolegice Lujanović u tomu što istražuje teme koje se ne sviđaju političkom Sarajevu.

"Vidjevši odvratne prijetnje upućene novinarki Lujanović, moja prva reakcija je bila čisto zaštitnička, majčinska, uz gnušanje i ružne riječi pa i nevjericu jer je više zaista nevjerojatno do koje mjere je javni bh. prostor kompromitiran i zloupotrebljavan. Imam sreću poznavati Gloriu još prije njenih novinarskih početaka kao svojevrsnu aktivistkinju kako za kulturnu i književnu afirmaciju tako i afirmaciju bh. Hrvata kao političkog naroda. Međutim, sve ovo je nevažno jer imam potrebu, a kao javna osoba i dužnost, reagirati i ako ništa drugo, osuditi napade upućene joj prije nekoliko dana, mada kako čujem, oni traju puno duže", istaknula je Bradara.

"Nažalost, za razliku od recimo 'gospode' Suljagića ili Bajrovića, nemam vremena tako aktivno pratiti društvene mreže jer za razliku od njih, osobno se ipak nešto konkretnije bavim politikom i nadam se, odgovorno obnašam svoju dužnost. Ipak, svako malo, nemoguće je ne primijetiti gruba kršenja medijske etike ali i napade na medije i medijske ličnosti. Kako je već i pisano o ovom slučaju, Glorijin 'grijeh' je istraživanje tema koje se političkom Sarajevu ne sviđaju i samim time trebaju biti ignorirane, negirane a svi oni koji o njima pišu ili govore, sustavno diskreditirani, ili nešto još gore", smatra Bradara.

Vijeće za tisak: MUP i Tužiteljstvo HNŽ-a moraju procesuirati osobu koja je prijetila Gloriji Lujanović

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, samoregulacijskog tijela za tiskane i online medije, sa zabrinutošću konstatira da se trend napada na novinare s ciljem njihovog ušutkivanja, nastavlja.
Vijeće najoštrije osuđuje prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba, Gloriji Lujanović, povodom njenog izvještavanja o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tokom rata u BiH devedesetih, nazivajući je „ustaškom kurvom“ i pozivajući da joj netko „usta razvali“.

“Internetski prostor je u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen. Zloupotreba slobode izražavanja radi širenja mržnje, upućivanja prijetnji i zastrašivanja, kao u ovome slučaju, kaznena su djela i tretiraju se po bh. krivičnim zakonima. Osobe koje pod nadimcima postavljaju ovakve kriminalne sadržaje treba da znaju da nisu nevidljive i da se njihov identitet lako može otkriti, te da mogu biti procesuirani u skladu sa odredbama krivičnih zakona u BiH”, priopćeno je iz Vijeća za tisak.

Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović, dodaje se, nastoji se zaustaviti njeno profesionalno djelovanje.

“Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu, i nitko ne smije nikakvim, a pogotovu ne metodama prijetnji i zastrašivanja sprječavati i ucjenjivati novinare da to čine. Ako je netko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netočnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su svim građanima i institucijama na raspolaganju. Slanje demantija, ispravki pogrešnih navoda, novih informacija i činjenica Vijeću za tisak i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije, legitimni su načini reagiranja. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su krivična djela i za svaku su osudu”, stoji u priopćenju.

Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije, poziva MUP i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović, bila privedena i procesuirana.

Također, Vijeće za tisak i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Udruge HVO-a Središnja Bosna stale u obranu Glorije Lujanović

Na prijetnje Gloriji Lujanović, novinarki portala Dnevnik.ba, reagirale su i udruge HVO-a iz Središnje Bosne. Pismo podrške našoj kolegici prenosimo u cijelosti.

Nakon autorskih tekstova novinarke Glorije Lujanović na internet portalu Dnevnik.ba o ratnim zločinima uslijedili su napadi i prijetnje.

Inače, te zločine su počinile snage ABiH (MOS i mudžahedini u sastavu 7. muslimanske brigade čiji je zapovjednik bio Šerif Patković, poznat i po malverzacijama o trošenju novca namijenjenog za pomoć braniteljima preko Fonda za stambeno zbrinjavanje u privatne svrhe), koji su bili pod direktnim zapovjedništvom Alije Izetbegovića (na prostorima Središnje Bosne, od Jajca, Travnika, Novog Travnika, Vitez, Busovače do Kiseljaka, preko Kreševa, Fojnice i Zenice Bikoši, Maljine, Bugojna, Križančevog sela te osnivanja logora u općinama Travnik, Bugojno Zenica Fojnica).

Glorija Lujanović je jedna od rijetkih novinarki koja piše o spomenutim zločinima koje su počinili pripadnici MOS-a i mudžahedina, stoga joj hrvatske udruge proistekle iz domovinskog rata HVO HB ŽSB daju punu potporu u nastavku iznošenja istine o stradavanju i teškim zločinima počinjenih nad hrvatskim narodom u BIH, a posebice na Hrvatima Središnje Bosne za koje sud u Hagu i sud u BIH nije donio niti jednu presudu odgovarajuću težini počinjenog ratnog zločina.

Tužiteljstvo BIH trebalo bi ozbiljno shvatiti tekstove potkrepljenje činjenicama i dokazima koje objavljuje novinarka Gloria Lujanović.
Kako su ove prijetnje učestale, a pogotovo pozivi na javni linč, pozivamo policiju i sigurnosne organe BIH da ove prijetnje napokon shvate ozbiljno i poduzmu adekvatne mjere kako bi se gore navedenoj novinarki osigurao nesmetan rad u novinarstvu i iznošenju istine, a počinitelje kaznenih djela primjereno sankcioniralo.

Ovi putem upozoravamo i tražimo od političkih struktura, a posebno onih s hrvatskim predznakom, koji za sebe vole reći kako oni rade u interesu i zaštiti Hrvata u BIH, da ne budu nijemi kod ovakvih prijetnji i zastrašivanju samo zato što se govori istina o stradanju Hrvata u BIH.

Krajnje je vrijeme da nakon 25 mučnih i dugih godina pravda i istina o zločinima nad Hrvatima BIH izađe na vidjelo, a obitelji žrtava Domovinskog rata dobiju svoj mir.
Postavljamo pitanje novinarskom društvu BIH zašto je izostala kolegijalnost u zaštiti novinarke Glorije Lujanović, je li razlog u tomu što novinarka spada u "krivu" etničku skupinu ili taj što se bavi "krivim" temama.

/dnevnik.ba/

Travnički vjesnik

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa