.

Počela kampanja za Izbore 2018: Žestoka borba za glasove na terenu i na internetu

07 Rujan 2018

Bosna i Hercegovina je i službeno ušla u predizbornu kampanju, što znači da stranke, koalicije i kandidati u idućih 30 dana imaju mogućnost plaćenoga oglašavanja, ali i priliku definitivno pridobiti naklonost birača na općim izborima zakazanim za 7. listopada.

Većina stranaka i koalicija već danas održava prve velike skupove, a lokacije su očito pomno birane kako bi se ostvario što bolji učinak, piše Večernji list BiH.

Nove aktivnosti

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jučer su još jednom upozorili sve sudionike u izbornom procesu da se suzdrže izjava koje vode tenzijama kako bi izbori protekli u fer i demokratskom okruženju. U izjavi za javnost u povodu početka predizborne kampanje član SIP-a Stjepan Mikić podsjetio je kako ovo tijelo može kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona, i to novčanom kaznom do 10.000 KM, što će ovisiti o težini prekršaja, ukloniti ime tog kandidata s kandidacijske liste ili poništiti ovjeru liste. Ove dvije zadnje sankcije upotrijebljene su u slučajevima kada jezik kojim se kandidati koriste može navesti na nasilje ili izazivanje mržnje.

Zakon omogućava i sankcioniranje prekršitelja odredbi na internetu, što uključuje i društvene mreže, međutim, ni u jednom slučaju do sada nije se uspjelo dokazati takvo što jer se nisu mogli pribaviti zakoniti dokazi tko je izvršio plaćanje, ako je u pitanju plaćeni oglas, ili kome pripada račun s kojeg je poslana poruka. Upravo ta ograničenja, ali i rastući utjecaj novih medija, razlog su što će mnoge stranke i kandidati glavninu svojih aktivnosti usmjeriti upravo na internet.

Preuranjena kampanja

Tek 22. rujna bit će poznat točan broj biračkih mjesta koja će biti otvorena 7. listopada, ali je procjena kako će ih biti oko 5500, s tim da će se moći glasovati i u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Prve rezultate SIP bi trebao objaviti nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. SIP je prvi put za prošle lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta, i to objedinjene rezultate za oko 95 posto biračkih mjesta. Stoga su iz SIP-a izrazili nadu da će to biti slučaj i ovaj put imajući u vidu činjenici da je aplikacija poboljšana.

U ovoj predizbornoj kampanji i cjelokupnom izbornom procesu bit će puno posla i za promatrače. Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” jučer je objavila da je u proteklih šest tjedana zabilježila 364 slučaja preuranjene, zakonom zabranjene kampanje koju su provodila 32 politička subjekta.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa