.

U BiH oblačno s padalinama, promet otežan

31 Siječanj 2019

Prema izvješću Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni pada slab snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -7; Sokolac -5; Drvar i Livno -3; Ivan Sedlo -2; Banja Luka, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zenica 0; Brčko, Doboj i Srebrenica 1; Mostar, Stolac i Trebinje 3; Široki Brijeg 4; Neum 5°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 926hPa, za 18hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne prognozira se slab snijeg. Na jugu zemlje veći dio dana slaba kiša. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni smanjenje oblačnosti. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C.

BIHAMK: Stanje na cestama

Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo dionice: Bugojno- Novi Travnik, Gornji Vakuf/ Uskoplje-Prozor, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Kupres-Šuica i Livno-Drvar-Bosanski Petrovac.

Na ostalim putevima u našoj zemlji prometuje se po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz povećanu opasnost od odrona, kao i od obrušavanja sniježnih lavina. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost  smanjuju vidljivost.

Apeliramo na vozače da na svim putnim pravcima voze opreznije, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvijeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja prometa za pojedine kategorije vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz prometa vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduslova za sigurnu vožnju.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa