Ispiši ovu stranicu

Hrvatski narodni sabor pozvao članove Vijeća ministara na donošenje Odluke o privremenom financiranju institucija BiH

23 Srpanj 2019

Iako su ključni politički segmenti oko uspostave vlasti na državnoj razini te nemogućnost pronalaska političkog kompromisa oko formiranja novog Vijeća ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom financiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usuglašavanju političke agende i stvaranja izvršne vlasti na državnoj razini nakon posljednjih Općih izbora održanih prije gotovo deset mjeseci, navodi se u priopćenju za javnost Hrvatskog narodnog Sabora BiH.

Današnja sjednica još uvijek aktualnog Vijeća ministara definitivno se može promatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali biti usuglašeni.

Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine je upravo test spremnosti da se načelo kompromisa stavi kao ključni faktor za buduće partnere na državnoj razini. Pokušaji manipulacije od strane pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza očigledan su primjer tko zapravo koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Vijeća ministara.

Konstruktivnost i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju ekonomskih, gospodarskih, sigurnosnih i niza drugih izazova moraju biti temeljne postavke ukoliko doista želimo kreirati europsku Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski narodni sabor i ovim putem poziva političke aktere na dosljednu politiku te poštivanje Ustava i zakona, kao jedini mogući sustav u rješavanju svih nagomilanih problema i kriza u BiH. Nadalje, HNS poziva Predsjedništvo BiH na žurno usvajanje nacrta zakona o proračunu institucija i međunarodnih obaveza BiH, napominjući kako je nacrt zakona još u siječnju uredno dostavljen Predsjedništvu BiH. HNS očekuje da će Predsjedništvo BiH, koje po Ustavu službeno predlaže ovaj dokument u Parlamentu, isti usvojiti, te žurno uputiti u parlamentarnu proceduru. I ovom prilikom naglašavamo potrebu za donošenjem cjelovitog proračuna za 2019. godinu pod djelovanjem nove parlamentarne većine.

Hrvatski narodni sabor poziva članove Vijeća ministara da izglasavanjem Odluke o privremenom financiranju institucija BiH pokažu odgovorno i ozbiljno političko ponašanje. Isto tako, pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državne razine vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za državu, njeno funkcioniranje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da Bosna i Hercegovina neće i ne smije biti taoc bilo čijih političkih ucjena kao i obmanjivanja javnosti, zaključuje se u priopćenju.