Ispiši ovu stranicu

HNS BiH: Džaferović pokušava prikriti svoju ulogu u etničkom čišćenju Hrvata Bugojna

23 Rujan 2019

Šefik Džaferović, nekadašnji prvi "sigurnjak" Bošnjaka i to upravo u ratu i to upravo u Zenici, tadašnjem središtu islamske radikalizacije u BiH koristi opasnu zamjenu teza da bi prikrio etničko čišćenje Hrvata u Bugojnu u ljeto 1993. od strane ABiH, odnosno postrojbe „El Mudžahid" u njenom sastavu.

Za mučenja i zlostavljanja zatočenih pripadnika HVO-a u logorima u Bugojnu postoje brojna svjedočenja, ali se očito vrlo uspješno zataškava odgovornost Dževada Mlaće, Selme Cikotića i drugih visokih dužnosnika Armije BiH kao i njihovo procesuiranje. Tada je odveden 21 zarobljeni pripadnik HVO-a, od toga tri su tijela pronađena, a za 18. se još traga.

Džaferović traži opravdanje za etničko čišćenje Hrvata Bugojna, a uzrok vidi u navodnom zločinu HVO-a u bugojanskom selu Vrbanji 1992.. Pitam zašto onda bošnjačka paraobavještajna služba (AID) u suradnji s Tužiteljstvom BiH nisu nakon rata procesuirale navodni zločin HVO-u u Vrbanji nego tek u 2019. A znamo kako se žurilo s procesuiranjem svih zločina u kojima se optužuju Hrvati, dok hrvatske majke više od dva i pola desetljeća ne znaju za svoje sinove, a nalogodavci i izvršitelji iako ima svjedoka i zna se tko su nikada nisu procesuirani. Pravda u BiH nije ista za sve narode i građane, o čemu svjedoci upravo slučaj Bugojnu. Džaferović optužuje HVO i Hrvate za UZP.

Dosadašnja historiografska istraživanja ukazuju da je ABiH više pobila i protjerala Hrvata, nego HVO Bošnjaka. To i Džaferović sam zna temeljem popisa stanovništva iz 2013. i usporedbe s onim iz 1991. godine.

Nakon ovakvih lažnih optužbi, i udara postavlja se pitanje: Je li to Džaferovićev pokušaj zataškavanja istrage o njegovoj ulozi i ulozi AID-a o pripremi pripadnika Al-Kaide na terorističke napade 11. rujna 2001. na New York ili još gorih zločina diljem svijeta s obzirom da zna kome je sve potpisao i omogućio bh. državljanstvo.

Džaferovićevo sotoniziranje pobijenih i protjeranih bugojanskih Hrvata od ABiH je u funkciji zataškavanja tih zločina i procesuiranja odgovornih iz ABiH ali i zataškavanju istrage zbog zločina zbog kojih je sam odgovoran. Ako netko ne razumije u čemu se radi neka se prisjeti iskaza Mirsada Kebe o zločinima AID-a i ABiH nad Hrvatima i Srbima u ratu. Kebo je nestao s bošnjačke političke scene upravo iz tog razloga. HVO i Hrvati su branili ovu zemlju i sada je brane za razliku od drugih koji je i ovakvim izjavama koje daje bošnjački član Predsjedništva BiH na najizravniji način ruše. Hrvatski branitelji dali su veliki žrtvu za svoju domovinu i neće dopusti da se povijest iskrivi na ovako opasan način.

Dnevnik.ba