.

Problemi sa uvezivanjem radnog staža u BiH

27 Prosinac 2015

Zaključno sa 2016. godinom oko 25 tisuća osoba će steći uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja



U Federaciji BiH 65.000 radnika nema uvezan radni staž, ali će zaključno sa 2016. godinom oko 25 tisuća osoba steći uvjete za ostvarivanje mirovinsko-invalidskog osiguranja.

U BiH je više od 100.000 radnika koji nemaju uvezan radni staž. Jednima nedostaje nekoliko mjeseci, drugima godine. Samo ovi ljudi znaju koliko je teško živjeti bez mirovinsko – invalidskog osiguranja, zdravstvenog, a obitelji se moraju hraniti, piše Faktor.
- Teško je svima nama bez uvezanog radnog staža, a čini mi se najteže je onima koji su stekli uvjete, a u mirovinu ne mogu jer im ovi doprinosi nisu uplaćeni. Trenutno, najgore mi je što ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, a ne osjećam se dobro, kaže Ediba Hamamdžić, dugogodišnja radnica poduzeća „Feroelektro“ iz Sarajeva.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike su kazali da 65.000 radnika nema uvezan radni staž u Federaciji, ali da će od tog broja zaključno sa 2016. godinom oko 25 tisuća osoba, steći uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja.

– Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno, Vlada FBiH, se opredijelilo za sustavno rješavanje ovog problema, tako što će početkom 2016. predložiti Parlamentu FBiH Zakon o uvezivanju radnog staža, za koji je radni tekst već napravljen. Taj trenutni tekst zakona se odnosi na razdoblje od 01. travnja 1992 – 31.prosinca 2014. godine i obuhvaća financiranje neizmirenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom u FBiH, zaposlenih u javnim poduzećima i ustanovama, pojasnio je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Objašnjava da je rok za donošenje ovog zakona neznatno prolongiran kako bi se cjelovito sagledali svi aspekti i osigurala odgovarajuća sredstva za financiranje tog zakona. Napominje da je Vlada FBiH u Prijedlogu proračuna za 2016. godinu predvidjela sredstva u iznosu od 52 milijuna KM.

Procjenjuje se da je potrebno osigurati 453 milijuna KM za uplate doprinosa na minimalnu osnovicu.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS,rekla je da oni, kada se govori o neuvezanom radnom stažu, imaju podatke samo za radnike koji su članovi sindikata.

– Posljednji podatak, koji je mjeren prošle godine, jeste, da je bilo oko 65 tisuća kojima je nedostajalo dva-tri mjeseca, godinu, pet godina, da nisu redovito uplaćivani doprinosi. A podatke za ovu godinu ćemo imati u travnju 2016. godine. Što se tiče naše borbe u ovom segmentu, mi smo se izborili za program socijalnog zbrinjavanja. I svake godine se u proračunu planiraju sredstva za uvezivanje radnog staža, ali samo radnicima koji su radili u javnim, odnosno, državnim poduzećima. A za radnike koji rade u privatnom sektoru a članovi su sindikata, mi vodimo sudske sporove besplatno, objasnila je Mišić. /vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa