.

Vlada FBiH Opći kolektivni ugovor šalje na Ustavni sud

08 Siječanj 2016

Vlada Federacije BiH ovlastila je ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljaču da Ustavnom sudu FBiH podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti prijedloga kolektivnog ugovora kojeg su dogovorili poslodavci i sindikati, izjavio je danas na konferenciji za novinare federalni premijer Fadil Novalić.

 


Također, Novalić je rekao da je Vlada kao drugostupanjski organ ukinula rješenje o reprezentativnosti Udruga poslodavaca FBiH na čijem čelu su Mladen Pandurević i Safudin Čengić "jer je utvrđeno da je narušeno materijalno pravo, te da nedostaje dokumentacija da bi rješenje bilo validno".

On je napomenuo da navedena Udruga, ako želi da povrati reprezentativnost predstavljanja poslodavaca, sa potpunom dokumentacijom, može da se obrati Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Ovo su posljedice prijedloga kolektivnog ugovora čije potpisivanje najavljuju poslodavci i sindikati, a koji prema ocjeni Novalića u potpunosti urušava proračun FBiH, te je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Ustavom FBiH.

Novalić je novinarima rekao da je ovakve primjedbe Vlada imala i u prosincu kada su sindikati i poslodavci trebali potpisati ovaj ugovor ali da do danas ni jedan od ovih socijalnih partnera nije uvažio sugestije Vlade niti je izvršnoj vlasti poslao bilo kakav odgovor.

- Nisu nam jasne namjere sindikata i poslodavaca. Žele povećati minimalnu platu za 12,6 %, a podsjetiću vas da je svako povrećanje minimalne plate veće od 3% društveno opasno. I Hrvatska je nadavno imala povećanje minimalne plate ali tek od 2,8 %. Mi bismo bili jedina država gdje minimalnu platu određuju dvije udruge građana ukoliko ovaj prijedlog bude potpisan, rekao je Novalić.

Također je napomenuo da će navedeni dokument otvoriti prostor za ogromni val tužbi koji se može mjeriti u stotinama milijuna maraka. /travnicki.ba i avaz.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa