.

Domić: Prosvjetarima povećali plaće, svim osnovcima uskoro besplatni udžbenici, predškola prvi put obvezna, uvezujemo srednje škole i gospodarstvo

11 Studeni 2019

Usprkos svim izazovima, društvenim i političkim prilikama u BiH u jednom od najizazovnijih i najosjetljivijih resora obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Srednjobosanske županije imamo stabilan i funkcionalan sustavu, kazao je ministar Bojan Domić.

- Uspjeli smo i pored velikog demografskog pada i smanjenja broja djece u školama kao i odjela u županiji da nemamo tehnološki višak djelatnika u obrazovanju. Postavili smo se tako da ovaj pad što manje osjetimo svi, a ponajmanje djelatnici u sustavu i oni najvažniji - djeca. Eventualnom višku ponuditi ćemo prekvalifikaciju te preusmjerit ih na rad s djecom s posebnim potrebama ili u buduće centre za izvrsnost s nadarenom djecom, na čemu već radimo, istaknuo je ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa SBŽ-a.

- Prvi put u povijesti predškolski odgoj i obrazovanje je postalo obveza za svu djecu naše županije s minimalno 150 sati pohađanja. Program predškole kao program za svu djecu koji nisu prošli neki oblik predškolskog odgoja i obrazovanja je obvezan, i besplatan. Izvodit će se u predškolskim ustanovama po izboru roditelja, govori ministar Domić.

- U ovoj godini osigurali smo sve udžbenike za prvi i drugi razred osnovnih škola te za socijalno ugrožene učenike. Od naredne školske godine svi učenici od 1. - 9. razreda imat će udžbenike, koji će im biti na raspolaganju prije početka škole. Za iduće tri godine smo izabrali najpovoljnije ponuđače, ističe ministar Domić.

- Srednje škole su pred izazovom reformi i počeli smo eksperimentalno uvoditi nove programe te struke i zanimanja koja su atraktivna. Razmišljamo o uvođenju modela dualnog ili modularnog obrazovanja. Srednje, prije svih, stručne škole moraju više biti povezane sa gospodarstvom, a svi zajedno s tržištem rada te smo u pripremi novog Zakona o strukovnom obrazovanju. Popravljen je i materijalni status djelatnika u javnom sustavu školstva kroz povećanje plaća, koje će biti nastavljen još jednim manjim povećanjem od nove 2020., naglasio je ministar. Za znanost i visoko školstvo izdvajanje su redovita. Podržavamo financijski javna sveučilišta i smještaj studenata u studentske centre kroz subvencioniranje.

Za kulturu i šport godišnja izdvajamo blizu 2 milijuna KM, što je oko 1% proračuna. Strategiju kulture SBŽ-a privodimo kraju i trebali bismo ju usvojiti u sljedećoj godini, a započeli smo aktivnosti oko izrade strategije razvitka sporta.

- Veliki su izazovi pred nama, ali ohrabrujuće je da su povratne reakcije s terena na ono što smo do sada uradili, promijenili, uveli... dobre i pozitivne. Sigurno je da će nam uz naš rad trebati i dosta strpljenja i mudrosti kako bi u ovom za sve u BiH važnoj oblasti donijeli odluke koje će biti u funkciji izgradnje boljeg društva i države. Cilj nam je zadržati mlade, izgraditi obrazovano društvo i vrijednosti, napraviti sinergiju između obrazovanja i potreba tržišta rada kako bi se zapošljavali i mogli doprinjeti svojim sredinama u napretku. Pratimo europske i svjetske trendove, ukupne prilike i kretanja u BiH, posebice s aspekta školaraca i studenta, ali i svih drugih iz oblasti ovog resora i pokušavamo praviti iskorake. Projekti i planovi koje imamo to će i u budućem razdoblju potvrditi, zaključio je Bojan Domić ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Srednjobosanske županije.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa