.

PODRŠKA AMERIČKIH HRVATA: Izmjene izbornog zakona crvena linija ispod koje Hrvati neće ići

25 Svibanj 2017

Dr. Dragan Čović je primio predsjednika Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Stevea Rukavinu i mr. Antuna Babića, umirovljenog generalnog konzula Republike Hrvatske te člana Hrvatskog diplomatskog kluba. U razgovoru o položaju Hrvata BiH i problemima s kojima se susreću Rukavina je pokazao visok stupanj razumijevanja i poznavanja prilika. Osobito važnim ocijenjene su nužne izmjene izbornog zakona koje su pretpostavka svih daljnjih reformi koje zemlju trebaju učiniti funkcionalnijom, pravednijom za sve njene žitelje i približiti je europskim demokratskim standardima, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izborni zakon je prepoznat ključnim u kontekstu nužnosti izgradnje jednakosti Hrvata s  druga dva naroda, odnosno punog poštivanja njihovog prava na autonoman izbor vlastitih političkih predstavnika i ravnopravno suodlučivanje u institucijama sustava. Stoga su njegove izmjene crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići, u čemu stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uživaju punu potporu NFCA kao krovne asocijacije Hrvata SAD-a.

NFCA na čelu sa Rukavinom čvrsto podržava hrvatske političke predstavnike u zahtjevima za političkom i društvenom ravnopravnošću Hrvata u BiH, te izražava punu solidarnost s  problemima kojima se suočavaju. U tom cilju najavljen je intenzivniji nastup prema tijelima izvršne i zakonodavne vlasti SAD-a u cilju njihovog detaljnog upoznavanja s navedenom problematikom i zagovaranje politika koje će unaprijediti poziciju hrvatskog naroda u BiH. NFCA će pozvati i druge organizacije hrvatskog iseljeništva koje djeluju u SAD da podrže legitimne zahtjeve za rješavanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, osobito u dijelu koji se tiče prilagodbe izbornog zakonodavstva.

Na sastanku je razmatran i čitav niz gospodarsko-investicijskih projekata značajnih za unapređenje razvojnih perspektiva BiH i opstanak hrvatskog naroda na njegovim stoljetnim ognjištima u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini, kao i projektima koji imaju za cilj bolje povezivanje i suradnju Hrvata BiH s njihovim iseljeništvom u SAD-u.

 

/HMS/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa