.

Travničanin i Novotravničanin kao primjeri promicatelja vjere u svijetu

20 Lipanj 2017

  U subotu, 27. svibnja 2017. godine, General Družbe Isusove pater Arturo Sosa imenovao je patra Dalibora RENIĆA za novoga provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

-Pater Dalibor Renić rođen je 18. travnja 1977. godine u Travniku. U Družbu Isusovu stupio je 20. rujna 1996. godine u Splitu. Studij filozofije završio je kod isusovaca na Jordanovcu u Zagrebu, a studij teologije na PU Gregorijani u Rimu. Za svećenika je zaređen 18. lipnja 2005. godine u Zagrebu. Godine 2010. doktorirao je u Dublinu na Milltown Institutu (National University of Ireland) s temom: „Etički elementi u epistemičkoj normativnosti: Lonergan i epistemologija intelektualnih vrlina“ (Ethical Elements Normatisvity : Lonergan and Virtue Epistemology). Profesor je na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (FFRZ) Sveučilišta u Zagrebu, na Jordanovcu, gdje je i prodekan od 2014. godine. Ujedno je i odgojitelj i poglavar zajednice mladih isusovaca u kući formacije „p. Ante Gabrić“ na Fratrovcu u Zagrebu.

Pater Renić će svoju službu preuzeti na blagdan svetoga Ignacija Lojolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove, 31. srpnja 2017. godine.

 

  Dr. sc. Pero Jurišić zauzeti vjernik laik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Srednji Baden, sa sjedištem u Karlsruheu, izabran je 20. svibnja u Središnje vijeće njemačkih katolika. Izabran je na četiri godine kao jedan od trojice članova iz redova zajednica drugih materinskih jezika.

-Dr. sc. Pero Jurišić je rođen 1970., od oca Ive i Majke Ane, nedaleko Novog Travnika, kao prvo od četvero djece. Nakon prvog razreda osnovne škole dolazi u Njemačku, u koju su se roditelji već bili naselili. Studirao je kemiju u Heidelbergu i Glasgowu.

Doktorirao je 2000. u Heidelbergu. Najprije je radio kao savjetnik, a sada kao menedžer u SAP-u u Walldorfu u Njemačkoj.

Kao vjernik laik dugo je zauzet u župnom vijeću i folkloru, naprije u Hrvatskoj katoličkoj misiji Pforzheim-Bruchsal (sada HKM Srednji Baden). U crkvenom je braku sa suprugom Normelom od 1998. i roditelji su dvoje djece – Sare (12) i Nika (10).

Čestitku na izboru u Središnje vijeće njemačkih katolika uputio mu je 22. svibnja delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina sa željom da se u Vijeću „zauzima i za bolju prepoznatljivost Hrvata katolika, koji se okupljaju u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj“.

Od srca čestitamo obojici i želimo im puno uspjeha u odgovornom poslanju koje im je povjereno.

 

Travnički vjesnik/Glas koncila

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa