.

Počela proslava 22. obljetnice 'Oluje'

05 Kolovoz 2017

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja" svečano se obilježava u Kninu.

Oslobodilačka vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4.kolovoza 1995. god. oko 05:00 sati. O njezinom početku obaviještene su i snage UNCRO-a. Glavnina hrvatske vojske ojačana specijalnim snagama policije krenula je  u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku.

Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, pozvao je pripadnike srpskih snaga na predaju oružja, uz jamstvo da će svima koji nisu počinili ratne zločine po hrvatskim zakonima biti udijeljena amnestija

U prijepodnevnim satima 5.kolovoza postignut je najveći uspjeh operacije- pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili su Knin. Zbog strateškog i simboličkog značaja tog uspjeha, dan oslobođenja Knina proglašen je Danom pobjede i domovinske zahvalnosti.

Nakon budnica ulicama Knina,jutros su državni dužnosnici položili zajednički vijenac na Trgu Ante Starčevića nakon čega su se uputili na kninsku tvrđavu, gdje će uslijediti nastavak programa  i prigodni govori.

 

/M.C./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa