.

Prije 16 godina izvršen najveći teroristički napad na SAD

11 Rujan 2017

Na današnji dan prije 16 godina dogodio se veliki teroristički napad na New York i Washington, u kojem je život izgubilo oko 3000 ljudi. Tog 11. rujna 2001. godine četiri oteta putnička zrakoplova teroristi Al-Kaide preusmjerili su prema unaprijed određenim metama. Dva su završila u zgradama Blizancima na Manhattanu, jedan u Pentagonu, a četvrti je svoj let okončao na polju u Pennsylvaniji, nakon sukoba putnika i otmičara.

Američki Kongres službeno je objavio 28 tajnih stranica istrage vezane uz teroristički napad od 11. rujna 2001. godine, koje dovode Saudijsku Arabiju u vezu s tim napadom. Izvještaj je postao dostupan javnosti nakon višegodišnjih pritisaka obitelji stradalih u napadu 11.9. kao i nekih zastupnika u Kongresu. 

Ubrzo nakon napada, tadašnji američki predsjednik, George W. Bush mlađi, objavio je globalni rat terorizmu, što je  odredilo daljnji tijek zbivanja u svijetu – od napada i rata u Afganistanu (gdje je isprva lociran “mozak” Al Kaide i napada na SAD) te invazije na Irak, pa sve do današnjih zbivanja na Bliskom istoku, građanskog rata u Siriji i pojave Islamske Države.

Mnogo ljudi je i danas, više od desetljeća nakon napada Al-Qaedae na New York i Washington skeptično po pitanju onoga što se zaista dogodilo 11. rujna 2001. godine. Najveći broj njih vjeruje da napad nije bio rezultat akcije terorista, već pažljivo planirana namještaljka Vlade SAD-a.

Bilo riječ o profesionalno skovanoj teoriji zavjere od strane američke Vlade, ili pak najvećem terorističkom napadu koji se dogodio na tlu SAD-a, nedužni su izgubili živote zbog dobro osmišljene politike i tadašnjih političkih previranja.

 

/M.C./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa