Ispiši ovu stranicu

​Odobrena dva milijuna kuna za projekte Hrvatima izvan RH, evo tko je dobio

04 Siječanj 2018

Nešto više od dva milijuna kuna dodijela je Republika Hrvatska za 93 projekta iz područja obrazovanja, kulture, sporta i ostalih područja od interesa za Hrvate izvan Hrvatske te 16 jednokratnih potpora socijalno i materijalno ugroženim pojedincima u Bosni i Hercegovini.

Sredstva su dodijeljena temeljem javnog poziva koji je raspisao Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, a na koji je stigla čak 531 prijava.

Odobrene potpore ‘odlaze’ neprofitnim organizacijama i fizičkim osobama u 15 država, od BiH preko Srbije i Kosova do Argentine i Kanade, a njihovi se iznosi kreću do 6 tisuća do 75 tisuća kuna. Jednokratne potpore siromašnim Hrvatima u BiH iznose od 4 tisuće do 8 tisuća kuna, javlja Hina.

Potpore za posebne potrebe i projekte odobrene su za 2017., a isplatit će se ovisno o mogućnostima proračuna u ovoj godini. S dobitnicima potpora, udrugama i fizičkim osobama, Središnji državni ured potpisat će ugovore najkasnije do kraja siječnja.

Kako je objavio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, temeljem provedenog 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2017., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda www.hrvatiizvanrh.hr od 25. listopada do 24. studenoga 2017. godine, donijeta je Odluka o dodjeli financijske potpore.

Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima– pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Na otvoreni Javni poziv, Središnji državni ured zaprimio je 531 prijavu u kategorijama, neprofitne organizacije, fizičke osobe te kategoriji ugroženi pojedinci.

Neprofitne organizacije izvan Republike Hrvatske i u Republici Hrvatskoj koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske kao i fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske bili su u mogućnosti prijaviti projekte i aktivnosti iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Odluku o dodjeli financijske potpore možete pogledati OVDJE

 

 

/hms/