.

Zastupnica Zovko imenovana izvjestiteljicom Odbora za vanjske poslove za program IPA III

27 Srpanj 2019

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) za financijski instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) III. To je glavni financijski instrument koji podupire reforme u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, tj. Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Republici Sjevernoj Makedoniji i Turskoj u svrhu pripreme korisnika za obveze članstva u EU. Zastupnica Zovko će u ime Europskog parlamenta pregovarati s Vijećem EU-a i Europskom Komisijom o uvjetima za dodjelu sredstava iz programa IPA III.

Podsjetimo, u proteklom mandatu zastupnica Zovko je sudjelovala u parlamentarnom izvješću o fondu IPA III. Njezini amandmani su bili usredotočeni na određivanje prioriteta financiranja EU-a u područjima kao što su sigurnost i izgradnja institucija kako bi se zemlje kandidatkinje zaštitile od utjecaja izvan EU-a te na promicanje i vidljivost samog fonda. Zastupnica Zovko ovo imenovanje za izvjestitelja smatra velikim priznanjem svojih postignuća.

Kako bi se povećao učinak pretpristupne pomoći, program IPA III trebao bi biti usklađen s prioritetima Strategije zapadnog Balkana iz veljače 2018. Najveći napredak u usporedbi s ranijim IPA programima je povećani proračun od 14,5 milijardi eura, te jasni i provjerljivi pokazatelji uspješnosti koji se temelje na čimbenicima kao što su demokracija, vladavina prava, neovisnost pravosuđa i ljudska prava.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa