.

Zbog korupcije u Srbiji uhićeno 79 osoba

26 Prosinac 2015

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da je u akciji borbe protiv korupcije noćas uhićeno 79 osoba. Za pet se još traga.



Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao Stefanović, među 79 uhićenih su i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i biznismen Željko Žunić, vlasnik "Beohemije".Među uhićenima su i dva pomoćnika ministara, direktori javnih poduzeća, biznismeni, bivši i sadašnji predsjednici općina.

Uhićena su i dvojica bivših pomoćnika nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede D. P. i D. S., bivši direktor Dunav osiguranja M. J. i sadašnji pokrajinski tajnik za financije Z. R. - bivši direktor Regionalnog centra Poreske uprave Novi Sad, kao i bivši zamjenik direktora Republičke Direkcije za imovinu M. I. i bivši tajnik za urbanizam N. K.

Prema riječima Stefanovića, uhićen je i bivši predsjednik općine Mladenovac, kao i sadašnji i bivši predsjednici općine Ada.

Kako je naveo, među uhapšenima su i bivši direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Z. J., bivši direktor SRC Pionirskk grad M. L., bivši zamjenik direktora Azotare M. G., kao i predsjednik Skupštine PP Banovo brdo P. F. i predsjednik UO Delta investment Beograd Z. S.

Stefanović tijekom obraćanja nije govorio puna imena uhićenih već samo njihove inicijale i funkcije koje su obavljali. On je naveo da će biti podnijete krivične prijave protiv još 39 osoba.

Svi su uhićeni zbog sumnje da su od 2004. počinili više krivičnih djela čime je država oštećena za više od 100 milijuna eura. Stefanović je precizirao da su uhićeni zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.

Prema njegovim riječima, među izvršenim krivičnim djelima su od 2004. izvršili krivična djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, zloupotreba sa javnim nabavama, za koruptivna djela u oblasti poljoprivrede i izdavanja građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama.

U posljednjih godinu dana obavljen je najveći dio posla, precizirao je Stefanović i dodao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

"To su bukvalno milijunske cifre u eurima i tu smo imali najviše oštećene proračunae. Svako od koruputivnih djela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta djela", rekao je Stefanović.

Ministar je također rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 osoba biti podnijete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprječavanja financijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhićenih podnijeto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih djela.

Riječ je o krivičnim djelima pranja novca, zloupotreba položaja, falsificiranja isprava, falsificiranja službenih isprava, navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavjesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabava.

Činjenjem tih djela nanijeta je šteta od 7,8 milijardi dinara, odnosno 100 milijuna eera proračunima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Prema riječima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

"Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvjetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče", rekao je Stefanović.

Najveći dio tereta podnijele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužiteljstvom se intenzivno radilo na rasvjetljavanju tih slučajeva u prethodnim mjesecima, dodao je ministar.


Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena posljednjih godinu dana.

"U posljednjih godinu dana smo za sva djela prikupljali finalne dokaze i najveći dio posla je tada urađen", rekao je ministar. /b92.net/

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa