.

Nova Bila: U subotu na Prahuljama ukop posmrtnih ostataka 16 Hrvata strijeljanih 93. u Bikošima

05 Lipanj 2019

Nakon završenog procesa identifikacije posmrtnih ostataka u subotu će na groblju Prahulje biti pokopane kosti 16 Hrvata strijeljanih 8. lipnja 1993. u selu Bikoše, što je ujedno i najveći zločin nad Hrvatima Travnika, pa se obilježava i kao dan stradanja na području cijele općine.

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Hrvatskom kulturnom centru u Novoj Biloj, naglašeno je kako su identificirani posmrtni ostaci ukupno 19 osoba, a pokopano će biti njih 16 obzirom da za tri brata Balta obitelj još uvijek nije dala suglasnost.

Kako je kazao Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata Travnika, taj dan u Bikošima od strane pripadnika Armije BiH strijeljano je ukupno 36 Hrvata, a ovaj zločin je bio predmet razmatranja Haaškog suda, Tužiteljstvo BiH trenutno provodi istragu, dok osim manjih kazni po zapovjednoj odgovornosti za cijelo područje, za Bikoše nitko nije izravno odgovarao.

Na konferenciji je govorila i Ljube Volić, čiji je muž strijeljan kobnoga dana u Bikošima.

Sa četvero djece sam završila u logoru u Mehuriću, najmlađe je imalo 17 mjeseci, najstarije 13 godina. Kad su iz kolone izdvajali mog muža, htjeli su izdvojiti i mog sina. Kad je muž rekao da ne diraju dijete, da je sin premlad, udarili su ga kundakom u glavu i odveli. Zarobili su nas mudžahedini i domaći, koji su na glavi nosili kapu, vidjele su im se samo oči. Svoje najmilije želimo dostojno sahraniti kako bi naša djeca znala gdje će svijeću paliti svome roditelju, kazala je Volić.

Subotnji program ukopa posmrtnih ostataka započet će komemoracijskom sjednicom u 13 sati u Centru za kulturu Općine Travnik, a misu u 15 sati na groblju Prahulje predvodit će kardinal Vinko Puljić.

Fotografija Travnički vjesnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa