.

Istraživanje CEM-a: Maloljetnik u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkohol

30 Prosinac 2015

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je alkoholizam postao veliki problem u Bosni i Hercegovini, čak i među mladima, posebno maloljetnicima.


Zabilježeni su i slučajevi da se čak i djeca liječe od ove bolesti ovisnosti. Naime, prema Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz 2015. godine 28,8% stanovnika u BiH konzumira alkohol, koji je jedan od mogućih uzroka vodećih bolesti stanovništva BiH u 2014. godini, a to su bolesti cirkulacijskog sistema, maligne neoplazme, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani, te oboljenja respiratornog sistema.  Posebno zabrinjava činjenica da je u FBiH 61% mladih potvrdilo konzumiranje alkohola tijekom života, od toga 71% dječaka i 53% djevojčica; pri čemu 50% mladih ljudi najčešće konzumira pivo, skoro 30% njih konzumira vino, a 20% njih konzumira žestoka alkoholna pića.

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik je u nekoliko navrata provodio akciju „Tajni kupac“, tokom koje je maloljetni volonter CEM-a u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkoholna pića, iako je to zakonom zabranjeno.

Potaknut poražavajućim rezultatima navedene akcije, a s ciljem da dođe do saznanja, koliko državne institucije čine u cilju suzbijanja problematike prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, CEM je proveo redovno istraživanje na nivou Federacije BiH o broju preduzetih inspekcijskih mjera u 2014. godini i izrečenih kazni trgovcima i trgovačkim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o unutarnjoj trgovini F BiH i broju preduzetih inspekcijskih mjera u 2014. godini, i izrečenih kazni ugostiteljima i ugostiteljskim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti F BiH, koje zabranjuju prodaju i točenje alkohola maloljetnicima.

CEM je odgovore  dobili od svih župansijkih inspektorata i došli do sljedećih podataka:

•Organi nadležni za provođenje inspekcijskog nadzora u čak 5 županija i to u: Zeničko–dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Posavskoj, Zapadnohercegovačkoj, kao i u Herceg-Bosanskoj nisu utvrdili povrede gore navedenih zakona, tj. njihovim inspekcijskim nadzorima trgovačkih i ugostiteljskih objekata, konstatovana su uredna stanja, odnosno nisu izricane novčane kazne.

•Sarajevska županija. Županija Središnja Bosna, Unsko-Sanska županija i Tuzlanska županija su dostavili brojčane podatke o kaznama, i to:
-SŽ - 2 prekršajna naloga zbog kršenja člana 10. st. 1. Zakona o unutarnjoj trgovini F BiH i 3 prekršajna naloga zbog kršenja člana 13. st. 1 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti F BiH; u
-ŽSB - 18 rješenja o otklanjanju nedostataka u vezi nadzora nad primjenom pomenutih članova gore navedenih Zakona,
-TŽ - nakon 29 inspekcijskih nadzora u trgovačkim radnjama, zabilježena su 4 pregleda u kojima su konstantovani prekršaji, koji se odnose na član 10. Zakona o unutarnjoj trgovini,
-USŽ- 178 prekršajnih naloga od strane tržišne inspekcije i 132 od strane turističko-ugostiteljske inspekcije, s tim što nije precizirano da se isti odnose na gore navedene članove pomenutih Zakona.

•Županijska uprava za inspekcijske poslove Bosansko - podrinjske županije nije dostavila tražene podatke.

Iz CEM-a informiraju javnost da će i u budućnosti poduzimati mjere i aktivnosti u cilju alarmiranja društva i ukazivanja na problem alkoholizma među mladima, te njegove prevencije i suzbijanja i na taj način nastojati smanjiti negativne utjecaje alkohola na ekonomski, zdravstveni i socijalni aspekt u društvu, po uzoru na zemlje Europske Unije. /o.t./

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa