Ispiši ovu stranicu

Zoran Gromović osuđen na osam godina zatvora

31 Prosinac 2016
Zoran Gromović (46) iz Travnika proglašen je krivim za ubojstvo svoje djevojke Jelen Tursun (35) državljanke Srbije, te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina u koju će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 28.11. 2015. do 22.1.2016. godine.

Riječ o prvostupanjskoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

S obzirom da jučerašnjem izricanju presude nije prisustvovao optuženi Gromović, kao i njegov branitelj Bekir Ferizović nismo mogli doznati da li će biti žalbe. Po ustaljenoj praksi kantonalni tužitelji ne dolaze na izricanje presuda u Kantonalni sud u Novom Travniku zbog ušteda, pa tako nije bilo ni postupajućeg tužitelja Mehe Bradića.

Stav obrane na početku suđenja bio je da se radi o teškom djelu iz sigurnosti javnog prometa, a tužiteljstvo je podiglo optužnicu za ubojstvo. Dilemu oko kvalifikacije djela imalo je i sudsko vijeće, ali ipak je utvrdilo kako se radi o ubojstvu.

Ubojstvo se može izvršiti na razne načine i raznim predmetima. U pogledu pravne kvalifikacije mi ne sumnjamo da se ovdje radi o ubojstvu, a sredstvo izvršenja je vozilo, pojasnio je predsjedavajući Sudskog vijeća sudac Mehmedalija Huseinović.

On je pojasnio i kako je optuženi Gromović bio smanjeno uračunljiv, ali ne „bitno neuračunljiv“ i bio svjestan posljedica koje mogu nastati. Iskazi optuženog, kao i pojedinih svjedoka jasno upućuju da je spornog jutra bio za upravljačem vozila „Passat“ u Gornjem Putićevu nadomak Travnika. Nesporna je i činjenica da je svemu predhodila svađa.

Pozivi, poruke i razgovori sa susjedima potvrdili su da je bio svjestan što je učinio. Raskopčani djelovi odjeće kod ubijene Jelene također su jedan od dokaza o konfliktu između ljubavnog para.

Teze o neispravnosti vozila o čemu je svjedočio i optuženi Gromović, a kasnije i automehaničar „pale su u vodu“ jer su govorili o neispravnosti različitih djelova.

Svjedočenje vještaka prometne struke i „teorija“ kako je Zoran udario zadnjim dijelom vozila Jelenu za Sudsko vijeće bila je neuvjerljiva i bez validnih dokaza.

Opredjelili smo se za osam godina zatvora jer optuženi nije ranije osuđivan, ima ženu i dvoje djece i dobro se ponašao tijekom trajanja suđenja. Iako je njegov čin i ono što je uradio bilo strašno, kazao je sudac Huseinović.

Ana Škorić, majka ubijene Jelene sa imovionsko-pravnim zahtjevom upućena je na parnicu, a vozilo „Passat“ kao sredstvo izvršenja ubojstva je oduzeto.

Obrazlažući osuđujuću presudu protiv Zorana Gromovića Sudsko vijeće je ukazalo i na nelogičnosti u iskazu optuženog, ali i svjedoka obrane. Svi su tvrdili da su ugostiteljski objekt u Novoj Biloj napustili nakon svirke 28. studenog 2015. godine između 2 i 3 sata ujutro, a ubojstvo se dogodilo oko 5 sati, u travničkom naselju Gornje Putićevo, da bi bilo prijavljeno oko 5,30.

Jasno je kako u ovim iskazima postoji „rupa“ od dva-tri sata. U tom razdoblju došlo je do svađe, Jelena je napustila vozilo, a Zoran krenuo prema vikendici. Nakon toga se okrenuo i vratio seoskim putem. Tada je bila i pregažena.

www.travnik-grad.info