Ispiši ovu stranicu

FOTO: U Travniku obilježena 29. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

08 Travanj 2021

Povodom obilježavanja 29. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane danas su na groblju Prahulje kod Travnika položeni vijenci i upaljene svijeće. 

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a općine Travnik i OO HDZ BIH Travnik položili su vijence i upalili svijeće na spomen obilježju na Prahuljama. Među nazočnima su, između ostalih bili i Jozo Stojak Mungos, predsjednik udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ŽSB te pukovnik i ratni zapovjednik brigade Jure Francetić HVO-a Zenice Željko Ljubanić, a sve nazočne je u ime Udruga iz Domovinskog rata HVO-a Travnik pozdravio i kratko im se obratio Ivica Kolenda. Izaslanstvo HDZ-a BIH Travnik predvodio je predsjednik Bojan Domić, inače ministar u Vladi ŽSB. Domić je uputio iskrene čestitke svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i zahvalio im za neizmjeran doprinos i žrtvu koju su dali za opstojnost hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni, ali i na području čitave BiH. 

Hrvatsko vijeće obrane predstavljalo je vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni i najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne do uspostave redovite izvršne vlasti.

Nakon Daytonskog sporazuma Hrvatsko vijeće obrane postalo hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. 

Galerija slika