Ispiši ovu stranicu

Mateo i Marko najjači na uskršnjem turniru u Pokrajčićima

23 Travanj 2019

I ovog Uskrsa Pokrajčići kod Nove Bile su bili ‘mali centar’ svijeta za sve ljubitelje tvrdog jajeta. Čak 34 natjecatelja borili se za titulu najjačeg.

Kakva je konkurencija bila govori podatak da nijedna borba nije završena uvjerljivom pobjedom, nego je bilo neizvjesno do posljednjeg jajeta. Repriza prošlogodišnjeg finala između Ferde Gazibarića i Željka Solomuna u ovogodišnjoj osmini finala najbolje opravdava riječi najjačeg turnira do sada. Apsolutna zvijezda turnira je osmogodišnji Marko Solomun koji je u debitantskom nastupu došao do finala turnira.

Prije početka turnira sa svim prijavljenim usuglašen je sustav natjecanja te je predstavljen povjerenik organizacije za pregled ispravnosti jaja za što je bio zadužen Živko Barbić. Model natjecanja je takav da svaki natjecajtelj u jednoj borbi ima deset jaja, a cilj je protivniku razbiti svih deset komada.

Ovogodišnje finale bilo je odličan nagovještaj da ovaj turnir ima budućnost, a u finalu su bili Mateo Matošević i Marko Solomun. Nakon tvrde i neizvjesne borbe do samog kraja pobjeđiva Matošević i kako kaže, vraća titulu u selo nakon tri godine.

Na turniru sam već niz godina, gotovo od njegovog samog početka i sa sigurnošću mogu reći da je ovo najjači do sada. Nijednu borbu nisam dobio uvjerljivo. Svatki prijavljeni natjecatelj bio je izrazio ‘naoružan’ tvrdim komadima. Drago mi je da sam uspio vratiti titulu u selo, a dat ću sve od sebe da je dogodine i obranim, rekao je novi vladar turnira, Mateo Matošević.

Marko je pravi primjer očuvanja kulture i tradicije, a s željom kakvu on ima budućnost ovog turnira je neupitna.

Ima sam veliku želju prijaviti se i sudjelovati na turniru jer oduvijek mi je ovaj uskrsni običaj bio izrazito poseban. Nisam mogao ni sanjati da ću stići do finala i dobiti pehar. Veoma sam sretan i ponosan, a već sada mogu reći da jedva čekam turnir dogodine, rekao je osmogodišnji debitant i finalist turnira, Marko Solomun.

Organizator se ovim putem zahvaljuje svim prijavljenim natjecateljima te ih poziva da i naredne godine svojim sudjelovanjem podrže ovaj događaj.

Turnir je u ovoj formi održan već 17. godinu zaredom. Konkurencija je sve jača, a broj sudionika drži konstantku od 32-34 natjecatelja. Veoma smo ponosni što u samom turniru sudjeluju najmlađi čime smo uvjereni da naš turnir i ovaj običaj ima uspješnu budućnost, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Mario Debeljak.

Dosadašnji pobjednici turnira su: Milko Grebenar (2003.), Berislav Nikolić (2004.), Zoran Matošević – Macara (2005.), Dalibor Matošević (2006.), Zoran Matošević – Macara (2007.), Zoran Matošević – Macara (2008.), Dalibor Matošević (2009.), Zoran Matošević – Macara (2010.), Nikica Kolenda (2011.), Dalibor Matošević (2012.), Dalibor Matošević (2013.), Anto Nakić (2014.), Anto Nakić (2015.), Mateo Matošević (2016.), Mijo Gučanin (2017.), Ferdo Gazibarić (2018.) i Mateo Matošević (2019.).

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

/novabila.info/