Ispiši ovu stranicu

VIDEO: 'Vlašićki Robinson' ne razmišlja o povratku u grad

16 Siječanj 2017

Ramiz Paloš iz Višnjeva kod Travnika već 20 godina živi u blizini vodopada Kozice na planini Vlašić.

"Pošto se bavim najviše poljoprivredom i zdravom ishranom, te zbog onoga što najviše skupljam po njivi i šumi, prozvali su me “Vlašićki Robinson”, priča Ramiz.

Bavi se uzgojem koza, pčelarstvom, proizvodnjom riblje mlađi. Osamdesetih godina je radio u splitskom građevinskom poduzeću gdje je, kako tvrdi, vidio što znači kapitalizam, prenosi Al Jazeera.

"Tada sam odlučio doći na Vlašić gdje sam želio napraviti nešto za sebe. Danas kada odem na selo, žurim da se vratim ovdje. Nekako me vuče da ovdje živim, jer sam ovdje mnogo toga pronašao za sebe. Ovdje sam se i educirao, evo ja sam sebi proizvodim i ribu", priča Ramiz naglasivši kako je sve bazene napravio ručno od materijala kojeg je našao u prirodi.

"Jedino što sam morao kupiti cement. Što se tiče hrane mi je ne kupujemo. Sve mi proizvodimo osim ulja i Vegete. Doduše, neki dan sam supruzi govorio da i Vegetu pravimo, da ni nju više ne kupujemo", dodaje.

Ramiz i duhan koji puši uzgaja sam.

"Mnogo se bolje osjećam kako sam počeo pušiti svoj duhan i ne osjećam da mi šteti. Jedino mi ove godine lubenicu nisu uspjele zbog prilično hladnog vremena."

Svojim rukama je napravio i vodenicu gdje melje pšenicu i žito. Što se tiče struje, njom domaćinstvo i imanje napaja pomoću akumulatora.

Kaže, sve je sagradio koristeći prirodne resurse, a u grad se više nikad ne bi vratio.

"U grad ne bi sad. Ne bi u gradu živio ni jedan dan. Ovdje mi ne fali ništa", zaključuje svoju priču Ramiz Paloš.

.

/balkans.aljazeera.net/