Ispiši ovu stranicu

Kompletna kuća za 60 dana i za 27.200 maraka

17 Studeni 2018

Zašto Amerikanci u nekim krajevima grade montažne kuće? Pa kada dođe prirodna katastrofa i uništi im kuću, neće puno žaliti za njima već se sagraditi ponovno montažnu.

Sustav "ključ u ruke"

Tim riječima nam čovjek koji je montažnu kuću izgradio na Blidinju objašnjava način razmišljanja suvremenih Amerikanaca, piše Večernji list BiH.

Pitamo ga zašto se on odlučio na nju.

- Pa jednostavno je, kod nas nema prirodnih katastrofa, hvala Bogu, pa kuće mogu još dulje izdržati. A ako se dogodi, nije izgubljeno onoliko koliko bi bilo da sam klasičnu kuću gradio - govori nam.

Novinar Večernjaka ovih dana kao zainteresirani kupac obratio se na dvije adrese.

Jedna je ona Mont-inženjeringa koji se smatra jednim od lidera u izgradnji montažnih kuća u BiH. Pitali smo za objekt od 40 kvadrata.

- Cijena sustava "ključ u ruke" takvog montažnog objekta je 680 KM po m2 na gotove temelje. U cijenu je uračunat PDV, nemate obvezu smještaja ni prehrane radnika. Prijevoz je, također, uračunat u cijenu. U toj cijeni dobivate potpuno završen i useljiv objekt s krovom, limarijom, stiropor-fasadom (debljina stiropora je 5 cm) u boji po izboru, PVC vanjskom, a drvenom unutarnjom stolarijom, vodo i elektroinstalacije sa svim potrebnim sanitarijama, unutarnje ličenje, estrich, laminat, keramiku, ogradu na balkonu - priopćili su nam u ovoj tvrtki.

Praktički, za 27.200 KM dobije se kompletna kuća. Također, dali su nam i cijenu drugog sustava "visoki roch-bau".

- Cijena je 510 KM po četvornom metru na gotove temelje. U toj varijanti dobijete pokriven objekt s limarijom, završenu fasadu, stolariju, razvedenu instalaciju struje i vode bez sanitarija te postavljanje gipsanih ploča s unutarnje strane zidova. Jamstvo na sve izvedene radove je 2 godine od dana predaje objekta vlasniku, a vijek trajanja je oko 100 godina po proračunima eminentnih stručnjaka. U svim varijantama se računa bruto površina. Za izgradnju objekta treba maksimalno 60 dana. Radimo po cijeloj BiH - priopćili su nam u ovoj poznatoj bh. tvrtki.

Raspitivali smo se i za montažnu kuću u Kasthouseu.

- Najmanja kuća koju radimo je 46 četvornih metara i naša cijena bez PDV-a je 300 KM po kvadratu.

Važan stabilan teren

Cijena prijevoza ovisi o udaljenosti. Montaža je uključena u cijenu. Što se tiče stabilnosti, ta kuća je kao i svaka druga normalna kuća po svim proračunima. Ovisi, uvelike, o temeljima, koliko su stabilni i na kakvom su terenu, ali to vam je važno za svaku kuću - kazao nam je prodavač kojeg smo kontaktirali preko kupoprodajnog servisa Olx.

Kako godine prolaze, mnogi traže mir daleko od gradske vreve i užurbanog ritma, a montažne kuće, postaju sve popularnije, a prihvatljive su i cjenovno u odnosu na klasične.

Galerija slika