Ispiši ovu stranicu

Prijave za 38. Malonogometni Božićni turnir još uvijek otvorene

01 Prosinac 2021

Još pet dana ostalo je za prijavu svoje ekipe za 38. Malonogometni Božićni turnir u Novom Travniku. Ovaj događaj bitan je za sve ljubitelje nogometa u našem gradu, stoga smo odlučili napraviti malu retrospektivu kroz turnire održane u našem Novom Travniku.

Najstariji turnir u Bosni i Hercegovini igra se u Boriku (Banja Luka) i ima tradiciju od 44 godine održavanja. Novi Travnik je pak drugi najstariji turnir u BiH s tradicijom od 38 godina. Sportska dvorana u Novom Travniku izgrađena je 1984. godine kada je odigran prvi turnir. Te godine turnir nije nosio naziv Božićni već Novogodišnji, a organiziran je od strane Društvenog poduzeća ORŠK. Upravo je taj turnir bio poticaj radničko-sportskih igara u Novom Travniku, a posebno u tada najvećem industrijskom pogonu "Bratstvu".

Turniri su u to vrijeme bili iznimno posjećeni, a do mjesta u publici bilo je gotovo nemoguće doći. Veliki broj razreda od njih čak 40ak i više je potencirao i organizirao školski turnir koji su davali jake i dobre nogometaše. Pored radničko-sportskih igrača veliki broj turnira organiziran je i na selima što je zapravo dovelo do razvoja turnira u većim dimenzijama, što je preraslo u turnir u kojem su nastupale ekipe iz okolnih gradova. Nekada je broj ekipe dozao skoro broj od 50, a turnir se igrao više tjedana. 

Početkom rata turnir mijenja ime iz Novogodišnjih i nosi naziv Božićni. Turnir nikada nije prestajao, a igrao se i za vrijeme rata. Turnir se u pravilu uvijek igrao po pravilima 5+1 uz iznimku od nekoliko godina kada se igrao prema pravilima futsala. Međutim, zbog atraktivnosti, uzbuđenja i veće konkurentnosti turnir je ipak vraćen na 5+1 i do danas se igra u toj formi. Poslije rata ekipe dolazile su iz svih gradova BiH, pa čak je bila ekipa iz Hrvatske i Srbije. Ono što je posebna zanimljivost je ta da je finale turnira uvijek igrano na 23. prosinca. 

Neke od najuspješnijih ekipa turnira u Novom Travniku su : Drugari iz Zenice, Blondi iz Novog Travnika, Nikolino, Amsterdam, Marković, Ecos, Monako.. Za ekipu Marković je jedan turnir čak igrao čitava postava tadašnje futsal reprezentacije BiH što govori o jačim turnirima. Igrači koji su više puta proglašavani kao najboljima su : Ratko Ilinković, Ivan Rezdeušek, Goran Lovirnović, Kristijan Pantić, Robert Milanović.  Kao najbolje vratare koji su u novije doba nastupali na turniru vrijedi izdvojiti Gorana Kovača i Bernarda Filipovića. 

Turnir je u jedno vrijeme bio toliko jak da su upravo malonogometni klubovi nastajali nakon turnira, kao što je MNK Jokeri koji su bez poraza ušli u Futsal Premiijer ligu, ali su zbog nedostatka financijskih sredstava naposljetku morali odustati. Prošlogodišnji pobjednik turnira je ekipa TiOil-a. Najveći rivalitet je oduvijek bio između ekipe Viteza i Novog Travnika, a znalo se događati da određeni suci nisu htjeli suditi određenu utakmicu jer su se bojali po vlastitoj sigurnosti. U posljednje vrijeme taj je rivalitet pao.

Zanimljivo je da neka velika imena nisu osvajala turnir u Novom Travniku, izdvojivši pri tome Mijodraga Tešića i Antu Grabu. Turnir je sa sobom donosio i brojne anegdote, a sigurno je najzanimljivija iz 90-tih godina kada turnir nije održan 23. prosinca iz razloga što je pao vleiki snijeg koji je doveo do prekida električne energije, te ekipe nisu mogle nastupiti, a zbog velikog upada ni doći na turniru. Tradicionalno se dodijeljuju i nagrade za najboljeg igrača i vratara.

Prošlogodišnje finale su ekipe Apotekari iz Busovače i ekipa TiOila, dok su za treće mjesto ekipe Veterani JC i MNK Putićevo. Susret je prekinut nakon incidenta koji je izazvao ekipu Veterana JC, a treće mjesto osvojila je ekipa MNK Putićevo. Božićni malonogometni turnir u Novom Travniku ima dugu tradiciju koju i dalje treba njegovati, prenositi s koljena na koljeno, a osobito je značaj još veći danas kada smo suočeni u situaciji kakva je trenutno u svijetu.

Tradiciju treba čuvati od zaborava, a zaista je mali broj ljudi koji se mogu sjetiti najranijih turnira i najranijih pogodaka. - poručuju organizatori turnira. Ove godine prva ekipa će osvojiti 5.000 KM, drugoplasirana 1.700 KM, dok će trećeplasiranim ići 500 KM. Osigurane su i nagrade za najboljeg igrača i vratara turnira u iznosu od 100 KM. Uplata po ekipi iznosi 200 KM, a još samo nekoliko dana ostalo je za mogućnost prijave.

 

Notra.ba