Ispiši ovu stranicu

Čilić danas za povijest: "Biti u ovakvom društvu fantastično je postignuće, osjećam se sjajno, a onda se uvijek događaju dobre stvari"

03 Lipanj 2022

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nakon ‘sankcija Rusima’ danas u polufinalu Roland Garrosa igra protiv osmog igrača svijeta.

Legendarni Mats Wilander će to objasniti na kratak, jasan i duhovit način.

"Zašto Marin Čilić nije osvojio više u karijeri? Tri su razloga. Zovu se Federer, Nadal i Đoković."

Istina, uz takav talent, Marin Čilić možda nije zaslužio da u karijeri ima osvojen samo jedan Grand Slam turnir, ali i pored toga, Marin je veliki, veliki pobjednik. Uvjerili smo se svi u to još jednom na ovogodišnjem Roland Garrosu gdje je mimo svih prognoza, pa i logike došao do polufinala. Zasad polufinala koje, nadajmo se, može pretvoriti i u nešto više.

Često je Marin bio podcijenjen, nekako je dojam da se ni u Hrvatskoj njegovi uspjesi nikad nisu doživljavali poput onih Gorana Ivaniševića. Premda ne zaostaje puno, ako uopće zaostaje za Goranom. Od četvrtka je jedini hrvatski tenisač u povijesti koji je ušao najmanje u polufinale na sva četiri Grand Slam turnira. A koliko je to vrijedno na svjetskoj razini, reći će i podatak da je od aktivnih tenisača to uspjelo samo velikoj četvorki - Rogeru Federeru, Rafaelu Nadalu, Novaku Đokoviću i Andyju Murrayju.

"Biti u takvom društvu je apsolutno fantastično postignuće", reći će emotivni Marin nakon velike borbe i trijumfa protiv Andreja Rubljova u četvrtfinalu.

Od 2017. bolji na zemlji

Napravi li danas i korak dalje, prođe li Norvežanina Caspera Ruuda, 33-godišnjem će Međugorcu uspjeti i ono što nije mnogim velikanima poput Samprasa, Connorsa, Borga, McEnroea, Beckera, Ashea - zaigrat će u finalu na sva četiri najveća svjetska turnira. Većini je njih trn u oku bio upravo Roland Garros, a ruku na srce ni Čiliću zemlja nikad nije bila najjača podloga. Od 20 naslova u karijeri, samo dva je osvojio na “crvenoj prašini”, Umag 2012. i Istanbul 2017. Priznat će i sam da zapravo dugo nije bio u najboljim odnosima sa zemljom.

"Rekao bih da sam se posljednjih nekoliko godina, tamo negdje od 2017. počeo osjećati odlično na zemlji i da sam ostvario neke sjajne rezultate. Ali, znate, na kraju krajeva ta zemljana sezona je jako kratka i teško je uvijek davati ocjene."

Ove je godine prije Roland Garrosa imao omjer 4-4 na zemlji, a pogledamo li cijelu sezonu, nakon Australian Opena na sedam idućih turnira nije uspio spojiti dvije pobjede. Jasno je da ga je u takvoj situaciji malo tko svrstavao među favorite u Parizu, čak i uz činjenicu da je izbjegao onu težu polovicu ždrijeba u kojoj su završili Nadal, Đoković, Zverev i Alcaraz. No, ako pitate Marina, njega ovaj uspjeh nije previše iznenadio.

"Osjećam se sjajno na terenu, uživam, igram svoju igru. Sve to dolazi na naplatu. I jasno je da sam znao da uz razinu igre koju imam, uz tenis kakav igram posljednjih nekoliko godina i uz hvatanje prave forme, uvijek događaju dobre stvari. Iznimno sam ponosan na to i jako sam sretan."

Nisam bio konstantan

Čilić se u svoje prvo Grand Slam polufinale plasirao na Australian Openu 2010. Svoj prvi i jedini Grand Slam naslov osvojio je na US Openu 2014., a u New Yorku je godinu kasnije dogurao do polufinala. Na Wimbledonu je završni meč igrao 2017., a u Melbourneu godinu dana kasnije. Bio je u tim trenucima treći tenisač svijeta, ali u sezonama koje su slijedile počeo je padati. Lani je, primjerice, u ovo doba bio 47. igrač svijeta, a u posljednjih 12 Grand Slam nastupa nije uspijevao proći dalje od osmine finala. Sve ga je to, posebno na međunarodnoj razini, gurnulo u drugi plan.

"Sretan sam što sam morao odraditi manje konferencija za novinare. To je bilo fantastično, svaki mi je turnir bio lagan, bez presica", uz smijeh će Marin.

"Naravno da su u prvom planu dečki koji su godinama u vrhu. Imao sam i ja, naravno, velikih uspjeha i osvojio sam puno toga. Ali, u usporedbi s tim dečkima, nisam bio toliko konstantan. Imao sam tri, četiri sezone koje su bile nevjerojatno dobre, ali bio sam malo unutra, malo vani."

Sada je ponovno došlo vrijeme da bude unutra, čvrsto unutra. Vratit će se od ponedjeljka u Top 20, bit će u najgorem slučaju 17. igrač svijeta.

"Stvarno mi nije važno jesam li pod svjetlima reflektora ili nisam. Samo pokušavam iskoristiti svoje prilike, svaki dan i u svakom meču dati sve od sebe, tako da kad izađem s terena budem apsolutno ponosan. A ako pritom odradim više konferencija za novinare, u redu je, ha-ha."

Najveća protiv Federera

Prije ovog tjedna, Marin je izgubio svih deset dvoboja protiv Top 10 suparnika na Roland Garrosu, ali sada je u tri dana spojio pobjede protiv Danila Medvedjeva i Andreja Rubljova. Za mnoge je pobjeda protiv drugog igrača svijeta Medvedjeva, kojeg je ostavio na samo sedam osvojenih gemova, jedna od najimpresivnijih u njegovoj karijeri, ali sam Čilić preferira jedan drugi trijumf. Onaj protiv Rogera Federera u polufinalu US Opena 2014., slavio je tada sa 6:3, 6:3, 6:4.

"Prije tog meča Novak je već ispao od Nishikorija, a Roger dvije godine nije osvojio Grand Slam naslov i cijeli stadion je navijao za njega. Pobijediti u toj situaciji i na takav način... Da, to mi je vjerojatno najveća pobjeda."

Najveća dosad. Možda nakon ovog Roland Garrosa bude drugačije. Slijedi mu Casper Ruud, još jedan Top 10 igrač, još jedan suparnik protiv kojeg ima negativan omjer. Protiv Medvedjeva i Rubljova je pokazao da mu to nije važno, zašto ne bi i protiv Ruuda. Samopouzdanje mu je, kaže sam, na devet i pol od deset, tako i izgleda na terenu, a onda je moguće baš sve...

/sportske.jutarnji.hr/