Ispiši ovu stranicu

Potvrđeni rezultati Općih izbora, članovi SIP-a dobivaju ozbiljne prijetnje

06 Studeni 2018

Središnje izborno povjerenstvo BiH održalo je sjednicu na kojoj su potvrđeni rezultati Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako su potvrđeni mandati svima osim za po jednog zastupnika za Parlament FBiH i Narodnu skupštinu RS. Ove mandate dodijelit će naknadno dopunskom odlukom, piše Klix.ba.

"One koji su osvojili mandate, ali ne planiraju ih preuzeti, pozivamo da se osobno obrate SIP-u da prije konstituiranja parlamenata netko drugi preuzme mandat", kazao je Petrić.

Istaknuo je da je nakon utvrđenih izbornih rezultata podneseno mnogo zahtjeva za ponovno brojanje glasova za veliki broj mjesta, ali većina ih je odbijena kao neosnovana.

"Trebali smo brojati do sudnjeg dana, ali smo iskombinirvali u 94 predmeta i prebrojali. Bilo je dosta neovlaštenih i proizvoljnih zahtjeva. SIP je sve zahtjeve za poništavanje izbora odbacio. Bilo je 17 žalbi na naše odluke i sve je odluke Sud BiH potvrdio. SIP je dao nalog da se za blizu 100 biračkih mjesta izvrši ponovno brojanje u središnjici i u 1.000 općinskih biračkih mjesta. Nije bilo značajnijih promjena u rezultatima osim tamo gdje su stvarno bili bliski kandidati. Tu je bilo manipulacija koje su bile najčešće među kandidatima u okviru iste političke stranke, a radili su to preko biračkih odbora", rekao je Petrić.

Dodao je kako nije bilo obiteljskog glasovanja, već pomoć drugim osobama u glasovanju te da nije bilo malverzacija o kojima se govorilo i pisalo. Podsjetio je na milijune kilograma papira koji su navodno ukradeni, kazavši kako je to sedam visina Eiffelovog tornja te na veliki broj mrtvih za koje kaže da nije bilo tako i da su popisi ažurirani. Kada je riječ o problemima u vezi glasovanja putem pošte, kazao je kako je SIP anulirao sve probleme i da su svi ostvarili svoje biračko pravio.

"Dva dana pred izbore došlo je do pokušaj sabotiranja izbora povlačenjem jednog dijela članova biračkih odbora, ali smo uspjeli velikim naporima premostiti tu situaciju i održati izbore. Ovaj izborni ciklus pratilo je 6.207 promatrača od čega je 689 međunarodnih, 5.384 iz nevladinih udruženja i 134 iz političkih stranaka. Imali smo 58.080 promatrača u općinskim povjerenstvima od kojih nismo imali veliku korist jer nisu dali obrazložene prijave da bi ih mogli procesuirati", kazao je.

Naglasio je da je ovo svečani trenutak za demokraciju, članove SIP-a, sve kandidate koji su osvojili mandate i sve građane, ali da taj trenutak narušava orkestrirani linč koji provode neki ljudi.

"Svaki dan dobivamo ozbiljne prijetnje da će svašta biti s nama i drugima kada donesemo nešto što njima ne odgovara. SIP to smatra pokušajem prijetnji i utjecajem na neovisnost, ali kao i do sada to će ostati samo pokušaj", zaključio je Petrić.

Kada su u pitanju navodi da SIP pokušava izvesti državni udar, Petrić je kazao kako takvi navodi nisu točni, a da ne ulazi u to šta pojedinac namjerava ili misli.