Ispiši ovu stranicu

BiH: Jutarnja magla otežava promet, danas oblačno vrijeme uz temperaturu do 22 stupnja

07 Studeni 2018

Kako javlja Federalni hidrometeorološki zavod jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica 4 stupnja, Bijeljina, Bugojno i Jajce 5, Banja Luka, Brčko, Tuzla i Zenica, Travnik 6, Gradačac i Sanski Most 7, Ivan Sedlo, Prijedor, Sarajevo i Zvornik 8, Bihać 9, Livno 11, Široki Brijeg i Trebinje 12, Mostar i Stolac 14, Neum 17 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 949 milibara, za 7 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas se Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tijekom prije podneva, postupno povećanje oblačnosti s juga. U poslije podnevnim satima, slaba kiša je moguća u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stupnja.

BIHAMK: Stanje na cestama

Zbog jutarnje magle upozoravamo na smanjenu vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo autoput A-1 Tarčin-Visoko, magistralne puteve M-17 Konjic-Jablanica i M-5 Lašva-Vitez, kao i puteve na području Bihaća, Prijedora, Doboja i Goražda. Na dionicama pod maglom kolovoz je mjestimično vlažan, pa pozivamo na pojačan oprez. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prevojima.

Vozače teretnih vozila podsjećamo da je zbog sanacije mosta aktualna zabrana prometa za ovu kategoriju na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Promet teretnih vozila preusmjerava se na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila voze obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sporije se vozi na mjestima izvođenja radova. Izdvajamo dionice autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica i Podlugovi-Visoko, dionicu autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Konjic-Tarčin, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Jajce-Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj. Na ovim dionicama postavljena je privremena signalizacija čije poštivanje je obvezno.

Na graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen promet na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.