Ispiši ovu stranicu

BiH: Kiša prouzrokovalo nove poplave, kritično i u Središnjoj Bosni

14 Svibanj 2019

Kiša koja neprestano pada od nedjelje u većem dijelu Bosne i Hercegovine uzrokovala je velike probleme, od poplave su najviše stradala područja sjeverne Bosne, banjalučke regije, Zeničko-dobojske županije i županije Središnja Bosna.

Stotine obitelji sinoć je imalo besanu noć nakon što su se rijeke na području Zeničke-dobojske županije izlile iz svojih korita, jednako kao i na sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje. Također, aktivirana su i klizišta.

Prvi problemi izazvani kišom počeli su u nedjelju navečer na području Prijedora, a nastavljeni su jučer u podne djelomičnom blokadom magistralnog puta M-17 kod Žepča te izlijevanjem rijeka i potoka koji su izazvali blokadu ulaza u grad.
Poplave u većem intenzitetu zabilježene su na području Općine Maglaj, a najkritičnije je bilo u maglajskim selima gdje su vodene bujice od malih potoka i rječica izazvale veliku štetu stambenim i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

U Novom Šeheru došlo je do izlijevanja rijeke iz svog korta zbog čega je poplavljeno više kuća, a zbog izlijevanja Bosne poplavljen je i dio magistralnog puta Žepče – Maglaj. Policija općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji su domovi uz rijeku Usoru zbog izlijevanja vode iz korita.

           

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao kako se oko dva sata iza ponoći očekuje prestanak padavina, ali da će nivo rijeka rasti sve do danas u podne.

Na više puteva u BiH obustavljen promet

Zbog veće količine vode na cesti obustavljen je promet u podvožnjaku na ulazu u Žepče s magistralnog puta M-17, kao i na regionalnim putevima: R-469 Banovići-Zavidovići (u mjestu Breštica), R-403a Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela), R-403b Cazin-Stijena-Ljusina i R-474 Perkovići–Novi Šeher.

Zbog vode na cesti otežano je prometovanje na magistralnim putevima M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padaline usporavaju prometovanje i na ostalim dionicama u BiH. Zbog većeg odrona obustavljen je promet na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica. Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, prometuje se jednom trakom-naizmjenice. Tijekom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Središnja Bosna: Voda došla do kuća u Novom Travniku, kritično u Vitezu

Kako prenosi Centralna.ba Rijeka Grlonica ponovno se izlila u naselju Stojkovići i poplavila je nekoliko kuća u Bučićima. Zbog veće količine kiše koja je padala protekla dva dana, rijeka je nadošla i na jednom mjestu se izlila i ugrozila desetine kuća.
 
Stanovnici naselja Stojkovići, Rankovići i Bučići ogorčeni su na vladajuće, jer od prošlih poplava nisu ništa radili na kritičnim mjestima gdje se rijeka izlijeva. Ovaj put se rijeka izlila ispod Osnovne škole, na mjestu gdje su se nakon prošle poplave popriječila drveća i stvorile branu. Stanovnici su zvali i pisali nadležnim organima, ali vlast nema sluha za svoje mještane.

Također kritično je i na području općine Vitez u mjestu Nadioci gdje se voda izlila iz korita rijeke Lašve i ušla u dvorišta i kuće mještana. U općini Travnik voda uzrokuje probleme u mjestima Polje Slavka Gavrančića, Dolac na Lašvi i Novoj Biloj.

Pogledajte fotografije iz Novog Travnika (centralna.ba, novitravnik.ba):

     

 

 

 

 

   

 

  

 

 

Fotografija NoviTravnik.ba. 

 

Fotografija NoviTravnik.ba.

 

Fotografija NoviTravnik.ba.

 

Fotografija NoviTravnik.ba.

Fotografija NoviTravnik.ba.

 

 Fotografija NoviTravnik.ba.