Ispiši ovu stranicu

Danas oblačno vrijeme, oprez u prometu zbog magle uz riječne tokove

13 Studeni 2020

Jutros u većem dijelu Bosne preovladava magla i niska naoblaka. Sunčanije je u Hercegovini i na planinama, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Livno 1; Drvar 2; Bugojno, Ivan Sedlo, Sanski Most i Široki Brijeg 3; Grude, Jajce, Prijedor, Sarajevo i Zenica 4; Doboj i Gradačac 5; Bihać i Tuzla 6; Mostar 7; Neum 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 950Pa, za 6hPa je veći od normalnog i raste.

Danas po kotlinama u Bosni dosta magle i niske naoblake. U Hercegovini i na planinama pretežno sunčano. Vjetar slab uglavnom istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 15 do 19°C.

BIHAMK: Stanje u prometu

U kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. U tim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Na više lokacija magistralnog puta Sarajevo-Tuzla-Orašje (Olovske Luke, naselje Husino, u blizini petlje Šićki Brod, u mjestima Špionica i Potpeć, kao i u blizini graničnog prelaza Orašje) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se prometovati usporeno ili obilaznicama u neposrednoj blizini.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (s izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U tijeku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se prometuje naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika (Viteza) prometuje se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) prometuje obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog rekonstrukcije prometne nezgode, danas od 09 sati bit će obustavljen promet na dionici magistralnog puta Ljubuški-Vitina (u mjestu Proboj). Za vrijeme obustave u funkciji će biti alternativni pravac Vitina-Veljaci-Orahovlje-Vašarović -Teskera-Ljubuški.

Danas od 8 do 16 sati usporeno će se prometovati na dionici Vogošćanska petlja-Poturovići, zbog radova na montaži stubova javne rasvjete.

Usporeno, zbog radova, prometuje se i na putnim pravcima: Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustipraća, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Napominjemo da zakonska odredba o obveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BIH stupa na snagu 15.11.