Ispiši ovu stranicu

BIH: Vrijeme danas oblačno uz moguću kišu, pogledajte stanje u prometu

10 Prosinac 2020

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša pada na području Hercegovine., javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Drvar 0; Ivan-sedlo 1; Bihać, Bugojno, Jajce, Prijedor i Sanski Most 2; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Livno i Tuzla 3; Doboj i Sarajevo 4; Zenica 5; Grude i Široki Brijeg 6; Mostar 7; Neum 9°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 930Pa, za 14hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može padati kiša na području Hercegovine, zapadnim, jugozapadnim i središnjim područjima Bosne. Vjetar slab većinom južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C.

BIHAMK: Stanje u prometu

Kolovoz većine putnih pravaca u BIH jutros je mokar i mjestimično klizav, dok slabiji snijeg pada u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar (Ripač i Oštrelj), Lanište-Ključ, Bugojno-Kupres (Koprivnica), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Jablanica-Posušje, na području Skender Vakufa, kao i na Jahorini, Vlašiću i Bjelašnici. Magla smanjuje vidjljivost na putnom pravcu Jablanica-Prozor-prevoj Makljen (do 100 metara vidljivost). Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Napominjemo, na put ne krećite bez zimske opreme.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla na lokacijama Olovske Luke i Husino izvode se radovi zbog čega se prometuje usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Povremeno duže kolone vozila, zbog sanacijski radova, formiraju se i u naselju Nova Bila (Vitez-Travnik).

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, prometuje se na putnim pravcima: Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.