Ispiši ovu stranicu

SIP BiH potvrdio pobjedu preminulog kandidata u Travniku: "Žalbe su neosnovane"

16 Prosinac 2020

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je rezultate za ovogodišnje Lokalne izbore u BiH za 64 općinska vijeća, 55 Skupštine-Opštine, 119 načelnika, 14 gradskih vijeća u FBiH, pet skupština gradova, 21 gradonačelnika i za Skupštinu distrikta Brčko.

Željko Bakalar, predsjednik SIP-a, kazao je na press-konferenciji u Sarajevu da će rezultati lokalnih izbora u izbornoj jedinici Zvornik biti potvrđeni nakon pravomoćne odluke o utvrđivanju rezultata na razini Skupštine grada Zvornik.

Kazao je da će izborni rezultati za Srebrenicu i Doboj biti utvrđeni nakon što se završe postupci koje je pokrenuo SIP o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualne odgovornosti izborne administracije u Srebrenici i Doboju.

"Ovakvo pravno stajalište zauzelo je i Apelacijsko vijeće Suda BiH nakon više žalbi političkih subjekata", kazao je Bakalar, dodavši da će se rezultati za ove općine potvrditi dopunskom odlukom.

Govoreći o izboru načelnika općine Travnik, Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

"S obzirom na to da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, SIP će naknadno donijeti odluku o tome", rekao je Bakalar, prenose Nezavisne novine.

SIP je donio ukupno sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića u 38 izbornih jedinica i na 122 biračka mjesta.

Reakcije HDZ-a BiH i SDA

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH objavilo je rezultate ovogodišnjih Lokalnih izbora u BiH, a govoreći o izboru načelnika općine Travnik, predsjednik Željko Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

– Obzirom da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, SIP će naknadno donijeti odluku o tome – kazao je Bakalar.

U travničkom HDZ-u za drukciji.ba kažu kako odluku treba dobro iščitati. 

“Naši prigovori odbačeni su, koliko ja znam zbog preuranjenosti, tako sam ja razumio. U samom obrazloženju odluke kaže se da prijevremeni izbori nisu u skladu sa zakonom, te da se traži od SIP-a da nađe novo rješenje. Navedena je i bitna činjenica koja kaže da mandat započinje potpisivanjem izjave, tako da ne znam što će dalje biti. Vjerojatno će tu biti prostora za daljnje žalbe i postupke koji će biti vođeni u samom SIP-u. Mi idemo sa novim žalbama, odnosno koristimo sve pravne mogućnosti da dođemo do prave odluke”, kazao je Bojan Domić, predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik.

Iz SDA, s druge strane, smatraju kako je odluka pravedna te kako otvara vrata daljnjoj zakonskoj proceduri raspisivanja prijevremenih izbora.

“To je ono što se moglo očekivati da će se dogoditi u skladu sa standardima EU zemalja i pravdom. To je najoptimalnija odluka i mišljenje i Apelacionog suda i našeg SIP-a. Sad se komotno može ići po izbornom zakonu. SIP proglašava pobjednika, donosi odluku o nemogućnosti uručenja mandata zbog smrti izbornog pobjednika, i ide odluka o prijevremenim izborima, što je sasvim logično svugdje u demokratskom svijetu”, rekao je Lendo.