Ispiši ovu stranicu

Krvniku ukinuta presuda: Buzina najmlađa žrtva u Uzdolu bio je 10-godišnji dječak

17 Prosinac 2020

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu kojom je bivši časnik Armije BiH Enver Buza bio osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Hrvatima u hercegovačkom selu Uzdol.

Na prvostupanjsku presudu izrečenu Buzi u rujnu 2019. žalili su se i Tužiteljstvo BiH i obrana, čiju je žalbu Sud BiH i prihvatio te je presudu poništio i naložio novo suđenje koje će se održati pred Prizivnim vijećem tog suda.

Buza je na dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu osuđen nakon što je proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda mu je izrečena po zapovjednoj odgovornosti jer je prvostupanjsko vijeće zaključilo kako je on imao stvarnu kontrolu nad postrojbom pod nazivom Samostalni bataljun "Prozor" Armije BiH, čiji su pripadnici 14. rujna 1993. godine napali selo Uzdol i tamo ubili najmanje 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Najmlađa žrtva bio je dječak Stjepan Zelić, koji je u vrijeme kada je okrutno ubijen imao tek deset godina. Najstarija je žrtva bila Luca Zelenika, koja je u trenutku kada je ubijena na kućnom pragu imala 87 godina. Osim Buze za taj zločin do sada nitko nije bio procesuiran niti kažnjen.

/vecernji.ba/