Ispiši ovu stranicu

BiH: Danas je Dan državnosti, čestitke načelnika i predsjedateljice Općinskog vijeća Travnik

25 Studeni 2021

Prije 78. godine na današnji dan obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine kada je na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH 1943.(ZAVNOBiH) u Mrkonjić- Gradu rečeno da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Od tada 25. studenog proslavlja se kao Dan državnosti BiH.

Usvojena je tada Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da to bude zemlja zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, ali i ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. studenog 1943. godine u 19 sati, a završeno je 26. studenog u četiri sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini nazočilo je 247 izaslanika iz svih krajeva BiH, od kojih 173 s pravom glasa. Na Prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka rata u BiH.

Odlukama tada donesenim Bosna i Hercegovina definirana je kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj su svim narodima zajamčena potpuna ravnopravnost i jednakost. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvoju bh. državnosti.

Na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom od 30. lipnja do 2. srpnja 1944. godine, u Sanskom Mostu, definitivno i legalno je potvrđena državnost BiH.

 

Čestitka povodom Dana državnosti BiH načelnika i predsjedateljice Općinskog vijeća Travnik

Načelnik Općine Kenan Dautović i predsjedateljica Općinskog vijeća Travnik Vlatka Lovrinović, povodom 25. studenog - Dana državnosti BiH, svim građanima općine Travnik upućuju iskrene čestitke, uz želju da svojim zajedničkim trudom i radom doprinesemo jačanju države, solidarnosti i poštivanju različitih duhovnih i kulturnih vrijednosti.

Tolerancija i suživot su jedini ispravan put, a Odluke ZAVNOBiH-a, kao temelj bosanskohercegovačke državnosti, obveza su svih nas da poštujemo i čuvamo istinu o višestoljetnom identitetu i državnom kontinuitetu Bosne i Hercegovine.