Ispiši ovu stranicu

U Bugojnu održano predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine

31 Ožujak 2016

U okviru implementacije Projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH, u prostorijama Općinskog suda Bugojno održano je javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine i stjecanja prava vlasništva nasljeđivanjem, kojem su mogli prisustvovati svi zainteresirani građani.

 


O ovoj temi govorili su dugogodišnji sudija za ovu oblast i šef Građanskog odjeljenja Općinskog suda Bugojno Amira Ždralović, notar Ajda Kurić iz Donjeg Vakufa, član Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH, i šef Odjeljenja za zemljišno-knjižne poslove Općinskog suda Bugojno Senad Kaltak.

Aktivnost je realizirana uz podršku Švedskog donatorskog projekta CILAP – Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH.

Predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović-Haračić kazala je, između ostalog, kako se radi o vrlo važnoj temi s aspekta poštivanja ljudskih prava, koja se ne mogu odvojeno promatrati u odnosu na ravnopravnost polova.

Po riječima direktorice Švedskog donatorskog projekta Anđe Zimić, riječ je o projektu koji se odvija u suradnji s dvije geodetske uprave – Federalnom geodetskom upravom i Geodetskom upravom RS-a.

Sastavni dio projekta je pitanje rodne ravnopravnosti, za koje smatra da je izuzetno značajno.

-Primijetili smo da su žene jako malo zastupljene u procesima uknjižbe imovine i da se često odriču svojih prava, što nije dobro. Ne znaju koliko je to pitanje važno za njihovo ekonomsko osamostaljenje, dobijanje kredita u banci, pokretanje privatnog biznisa i, općenito, za njihovu budućnost, istakla je Zimić.

Slični okrugli stolovi bit će organizirani i u narednom periodu. /RTV Bugojno/

Izvor fotografije: bugojno-danas.info