.

Stjepan Dujo o mladima i stipendiranju

25 Rujan 2016

Portal „Travnički vjesnik“ je 14.09., u cilju bolje prezentacije programa kandidata za načelnika općine Novi Travnik i boljeg upoznavanja sa istim od strane građana Novog Travnika, svim kandidatima za načelnika je uputio listu istih pitanja, za koje smo prema našim saznanjima, utvrdili da su od velikog interesa javnosti.


Radi se o tri oblasti sa ukupno 12 pitanja. Kandidati su odgovore trebali dostaviti najkasnije do 19.09.2016. kako bi mogli pravovremeno objaviti sve odgovore na našem portalu. Odgovore je dostavio samo Stjepan Dujo, dok preostala dva kandidata Refik Lendo i Besim Belegić nisu dostavili odgovore.
Stoga, u nastavku navodimo odgovore Stjepana Duje na pitanja:
Koje mjere namjeravate poduzeti kako bi se spriječio ili smanjio odlazak mladih izvan Novog Travnika i BiH?
Kakva će biti Vaša politika stipendiranja?

 

Stjepan Dujo:


Koje mjere namjeravate poduzeti kako bi se spriječio ili smanjio odlazak mladih izvan Novog Travnika i BiH?
U potpunosti sam svjestan toga da općina ne može riješiti sve probleme s kojima se suočavaju mladi i otkloniti sve razloge zbog kojih odlaze. Međutim, neshvatljivo je da se ništa ne pokušava i da se ovaj veliki problem ignorira. Mladost napušta Novi Travnik, a vodstvo općine to promatra i šuti. Općinska vlast se ponaša kao da nema nikakvih sredstava ili mehanizama za djelovanje, odnosno kao da vode neku nevladinu organizaciju sa skromnim sredstvima, a ne općinu sa sigurnim izvorom financiranja i određenim ovlastima. Kao osoba koja se vratila iz inozemstva u svoj grad, vjerujem da Novi Travnik ima budućnost i može mladima ponuditi perspektivu ostanka i opstanka. Ključ je u boljem gospodarstvu jer će se tako otvoriti nova radna mjesta, te zaustaviti ili barem smanjiti broj mladih koji svakodnevno odlaze.

 

Kakva će biti Vaša politika stipendiranja?
Stipendirat ćemo studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i studente slabijeg materijalnog statusa. Stipendiranje studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja je način da se studenti potaknu da studiraju za ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada i koja nedostaju u Novom Travniku. Stipendiranje studenata slabijeg materijalnog statusa je nastojanje da se obrazovanje omogući svima. Obrazovanje ne smije biti privilegija bogatih, već moramo i hoćemo izgraditi sustav koji će omogućiti svima da se obrazuju.

/o.t./

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa