.

Hrvatska zainteresirana za gospodarsku suradnju sa ŽSB

15 Srpanj 2020

O mogućnostima gospodarske suradnje te poslovnom ambijentu i posljedicama pandemije koronavirusa razgovarano je tijekom posjeta veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića s članovima Vlade Županije Središnja Bosna (ŽSB) u utorak 14. srpnja 2020. godine.

Veleposlanik Sabolić kazao je novinarima u Travniku kako je Republika Hrvatska zainteresirana za ŽSB, podsjećajući na brojne projekte i suradnju u mnogim oblastima.

– Želimo potencirati tu gospodarsku suradnju, a Hrvatska je prije dvije godine u Vitezu otvorila konzulat upravo s ciljem da tu suradnju digne na višu razinu – kazao je on.

Na upit novinara o mjerama kojima je građanima trećih zemalja, onih koji nisu državljani zemalja Europske unije (EU), za ulazak u Hrvatsku potreban negativan rezultat testiranja na koronavirus, Sabolić je kazao da u takvoj odluci Republike Hrvatske postoje izuzeci.

– Mnogi su tu izuzeci koje je Republike Hrvatska omogućila i u odluci se vidi se da to nije baš tako. Treba pozorno pročitat izuzetke, te pravila i upute – naglasio je on.

Komentirajući ovu mjeru, koja se odnosi i na državljane BiH, osim za one koji imaju hrvatsku putovnicu, ministar gospodarstva ŽSB-a Nisvet Hrnjić ocijenio je da je ona zadovoljavajuća, s obzirom na to da ne zaustavlja poduzetništvo.

– Ona je zadovoljavajuća imajući u vidu da neke grupe, koje su posebno bitne za privrednu suradnju, neće imati te stroge mjere. Najvažnije je da vozači kamiona i radnici slobodno idu preko granice i ne moraju ići u samoizolaciju. Međutim, te mjere bi trebale biti ublažene i ukinute za sve, poput turista i slično – istaknuo je Hrnjić.

Na sastanku u Travniku, predstavnici Vlade i Udruge poslodavaca ŽSB-a informirali su hrvatskog veleposlanika o razvojnim projektima i mogućnostima koje investitorima pruža ta županija, kao i posljedicama pandemije koronavirusa.

Nakon prijema u Vladi, uslijedila je posjeta poduzeću “Palavra” d.o.o. Travnik, a upriličen je i obilazak stare jezgre Travnika.

 

Veleposlanik RH u BiH posjetio i poduzeće Palavra d.o.o.

Na poziv ministra gospodarstva Kantona Središnja Bosna Nisveta Hrnjića, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan Sabolić sa suradnicima Bernardicom Periš i Nikicom Pažinom, upriličio je službeni posjet Središnjoj Bosni.

Veleposlanika Republike Hrvatske u zgradi Vlade KSB ugostili su premijer, Tahir Lendo, ministar gospodarstva, Nisvet Hrnjić, predsjednik Udruženja poslodavaca KSB, Kemal Čolak s članovima Zoranom Gazibarićem, Draganom Kafadarom i Željkom Topalovićem.

Premijer Vlade KSB Tahir Lendo upoznao je njegovu ekselenciju o razvojnim projektima i mogućnostima koje investitorima pruža KSB.

Ministar gospodarstva, Nisvet Hrnjić, istakao je važnost suradnje Republike Hrvatske i gospodarskih subjekata s područja KSB. Nazočne je upoznao s provedenim aktivnostima Vlade KSB i Ministarstva gospodarstva u okviru podrške privredi Kantona u otežanim uvjetima izazvanih pandemijom COVID-19. Pored toga, iskoristio je priliku da goste upozna s gospodarskim i turističkim potencijalima KSB.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KSB, Kemal Čolak, govorio je o aktualnim problemima i izazovima s kojima su suočeni gospodarstvenici u poslovanju, s posebnim naglaskom na otežanu ekonomsku i trgovinsku razmjenu.

Veleposlanik Republike Hrvatske izrazio je zahvalnost na dobrodošlici i dosadašnjoj izuzetnoj suradnji. U svom govoru iskazao je važnost prilagodbe na nove ekonomske i trgovinske uvjete izazvane pandemijom COVID-19. Veleposlanik je naglasio da Kanton Središnja Bosna ima punu podršku Republike Hrvatske u dosadašnjim aktivnostima i otvaranju novih mogućnosti za investiranje.

Nakon prijema u Vladi KSB, izaslanstvo je posjet Kantonu Središnja Bosna nastavilo obilaskom gospodarskog subjekta iz drvoprerađivačke industrije Palavra d.o.o. Travnik. Predrag Palavra, u ime domaćina, upričio je prijem u prostorijama poduzeća, te ih upoznao s proizvodnim pogonom i poslovnim aktivnostima.

Posjet veleposlanika Republike Hrvatske završena je turističkim obilaskom stare jezgre općine Travnik.

 

 

 

 

vitez.info, centralna.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa