Ispiši ovu stranicu

SBŽ: Zdravstveni radnici najavljuju mogućnost generalnog štrajka

16 Siječanj 2021

U štrajk bi, zbog neispunjenja zahtjeva o povećanju cijene rada, po uzoru na kolege iz Hercegovine, mogli i zdravstveni radnici s područja Srednjobosanske županije. Naime, pregovori o granskom kolektivnom ugovoru sa pregovaračkim timom Vlade, još uvijek su bez rezultata. U međuvremenu, Iz Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, ukoliko do dogovora ne dođe, najavljuju mogućnost generalnog štrajka.

Predstavnici Sindikata liječnika medicine i stomatologije, čiji kolektivni ugovori ističu s krajem ove godine, za narednu su zatražili povećanje postojećeg koeficijenta i satnice.

„Izjednačavanje sa tim koeficijentom u drugim županijama u našem okruženju, prije svega ZDŽ i Sarajevski, odnosno Hercegovačka županija i povećanje satnice sa sadašnje sa 2,35 na 2,60“, kaže Ana Šimunović, predsjednica Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije SBŽ.

No iz Vlade, ne želeći pred kamere, kažu da za to novca nema. Sindikatima nude dosadašnji koeficijent i za narednih 6 mjeseci, a sve dodatno bi kažu, ugrozilo pandemijom ionako oslabljen sustav. No iz Sindikata radnika u zdravstvu, kažu da ukoliko se pregovori ne nastave, poboljšanje svog materijalnog statusa mogli bi potražiti i putem štrajka. Traže povećanje koeficijenata za 20 posto i bolje uvjete rada.

„Putem Hercegovačko-neretvanske županije, ukoliko ne dođe do nekih promjena od strane Vlade, mi ćemo jako brzo imati na našoj županiji generalni štrajk radnika zaposlenih u zdravstvu“, ističe Armin Kukić, predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ.

grad-busovaca.com