Ispiši ovu stranicu

POZITIVNA PRIČA: Nikolina se nakon dvije godine života u Njemačkoj vratila u rodnu Busovaču

15 Travanj 2021

Nikolina Laštro iz Busovače bakon dvije godije života u Njemačkoj vratila se u svoj rodni kraj, svoju Središnju Bosnu, svoju Busovaču.

Nikolina je u Njemačkoj dvije godine radila kao njegovateljica, a svoja iskustva o životu u Njemačkoj podijelila je nama.

Centralna: Dvije godine ste živjeli u Njemačkoj. Pa, možete li nam reći kako ste se odlučili za odlazak u Njemačku?

Da tako je. Bila sam u jednom manjem gradu Oberaudorfu- pokrajina Bayern, jako lijepo turisticko mjesto prvenstveno jedno obiteljsko mjesto. A za odlazak u Njemačku odlučila sam se tako što sam prvo pomislila svi idu pa zašto da ne probam i ja, a i da jednostavno upoznam nesto novo, nešto drugačije u odnosu od našeg načina življenja.

Centralna: Kako jenraditi kao njegovatelj u Bavarskoj?

Bilo je jako zanimljivo raditi kao njegovatelj i izazovno s obzirom da sam došla sa ne poznavanjem njemačkog jezika, nova sredina, novo sve ali sam jako dobro prihvaćena u njihovom društvu i kolege su bile pune razumijevanja i uvijek su bili spremni pomoći.

Centralna: Kao medicinski radnik, možete li ocijeniti znanje naših ljudi u odnosu na Nijemce?

Definitivno mogu da kažem da naši medicinari sa Balkana imaju puno više znanja i puno više prakse i osječajniji smo u odnosu na Njemacke medicinare, što se vidi u radu sa pacijentima.

Centralna: Što vam je najviše nedostajalo dok ste živjeli u Njemačkoj?

Dosta toga mi je nedostajalo. Tu su mi naravno roditelji, društvo jednostavno naš način života mi je nedostajalo. Znate kako kažu “nigdje nije kao u Bosni” pa tako sam se ja i vratila.

Centralna: Kakav je odnos plaće i troškova života u Njemačkoj

Znate kako, plaće jesu dobre ali su i troškovi veliki. Život u Njemačkoj jeste skup ma kako ga drugi drugačije predstavljali.

Centralna: Kako je došlo do velike odluke da se vratite u Bosnu?

Većinom svi ostanu u šoku kada kažem da sam se vratila jer dvije godine nije malo. Vidjela sam da jednostavno to nije za mene, da se ja ne osjećam dobro i da želim da ovdje u Bosni ostvarim nesto i da ovdje danas sutra imam svoju obitelj, a ne negdje drugo gdje nisam rođena.

Centralna: Kakva je vaša poruka mladim ljudima u BiH?

Poruka bi bila da se mladi trude da ostvare svoje snove,  jer i u BIH posla ima za onoga tko hoće da radi i tko hoće da se trudi.

Danas je najlakše spakovati kofere i otići, a bit života je ostati ovdje i boriti se.

Nikolina je danas zaposlena kao medicinska sestra, te će svoje iskustvo rada u Njemačkoj i znanje koje je stekla.primjenjivati na dobrobit pacijenata u Srednjoj Bosni.

 

centralna.ba