Ispiši ovu stranicu

Velike svjetske sile dogovorile prekid sukoba u Siriji

12 Veljača 2016

Vodeće svjetske sile postigle su dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

 


Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je u petak objavio da je na sastanku Međunarodne grupa za podršku Siriji dogovoren "prekid sukoba" u Siriji u roku od sedam dana i dostava humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji koji se održavaju Ženevi nastave što je prije moguće.

Kerry, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov izaslanik Staffan de Mistura, je priznao da su obećanja sa sastanka u Muenchenu za sada samo na papiru. On i Lavrov su se složili da će "pravi ispit" biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obaveze koje su preuzele, izvijestila je agencija Reuters.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge grupe militanata koje se bore u Siriji.

Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna grupa za podršku Siriji (ISSG), sukobi bi trebali prestati u roku od sedam dana a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala odmah biti dostavljena.

Članice grupe su se obvezale iskoristiti svoj uticaj kako bi odmah došlo do znatnog smanjenja nasilja te, do kraja sedmice, do prekida sukoba na cijeloj teritoriji Sirije, stoji u dokumentu.

"Ponosni smo što možemo reći da je u Muenchenu postignut dogovor , da je ostvaren napredak, te da će to poboljšati svakodnevni život Sirijaca", rekao je Kerry predstavljajući dokument, izvijestila je agencija ANSA.

Glasnogovornik sirijske opozicije je pozdravio poduzete napore ali je istakao da je potrebno vidjeti postupke na terenu. Glasnogovornik je najavio da će se sirijska opozicija vratiti na mirovne razgovore u Ženevi ako će idućih dana biti konkretnih rezultata na terenu, izvijestio je Reuters.

Razgovori u Muenchenu su započeli razilaženjem u stavovima, Rusija je rekla da je spremna na primirje 1. marta dok su SAD i EU tražili da se borbe odmah obustave.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je ustvrdio da prekid borbi može uspjeti samo ako Rusija prekine zračne udare kojima pomaže napredovanje snaga sirijske vlade u borbi protiv opozicije.

"Ako se u potpunosti primjeni, ovaj će sporazum biti važan korak prema smanjenju ubijanja i patnji u Siriji", rekao je Hammond u izjavi.

"Nismo postigli dogovor da se odmah obustave ruska bombardiranja ali imamo preuzetu obvezu za proces koji će, ako uspije, promijeniti stanje", rekao je zapadni diplomatski izvor.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je u razgovoru za današnje izdanje njemačkog dnevnika Handelsblatt, ocijenio da bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački sto i dogovoriti kraj rata u Siriji "umjesto pokretanja novog svjetskog rata".

"Amerikanci i naši arapski partneri moraju dobro promisliti - žele li trajni rat?", rekao je Medvedev. "U takvom ratu pobjedu se ne bi moglo ostvariti brzo, osobito u arapskom svijetu, gdje se svi bore protiv svih ", prenosi Reuters, njegovu izjavu.

"Sve strane treba dovesti za pregovarački stol umjesto pokretanja novog svjetskog rata", rekao je Medvedev, dodavši kako SAD i Rusija moraju izložiti sve sukobljene strane pritisku kako bi osigurale prekid vatre.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je ranije najavio da na sastanku velikih sila u Muenchenu treba postići "nekakav napredak" kako bi se sirijski mirovni pregovori održali u životu.

Ministri vanjskih poslova su na razgovorima nastojali postići dogovor o tri ključna pitanja - postupnom prekidu sukoba, omogućavanju dostave humanitarne pomoći gradovima koji se nalaze pod opsadama obje strane i obavezivanju strana u sirijskom sukobu da se vrate u Ženevu na političke pregovore.

Vodeći svjetski dužnosnici okupit će se u ovog vikenda na 52. sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji dok ofanziva sirijskog režima i Rusije na grad Alep prijeti novim egzodusom desetina hiljada ljudi. Muenchen je u četvrtak, uoči konferencije, bio domaćin Međunarodne grupe za pomoć Siriji, neformalne grupe 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u novembru u Beču donijele diplomatske smjernice o rješavanju sukoba u toj zemlji. /vijesti.ba/